Büyüklerimize, Yaşlılarımıza Saygı Konulu Kompozisyon

 Büyüklerimize, Yaşlılarımıza Saygı Konulu Kompozisyon


Büyüklerimize, yaşlılarımıza saygı duymak, onların kalbini kazanmak, onlara yapamadığı işlerde yardımcı olmak büyük bir erdemdir. Büyüklere ve yaşlılara saygının olmadığı toplumlarda ahlak da olmaz ve ahlaki yapı çöktüğü için toplumsal yapı da zaman içinde bozulmaya başlar. Başta kendi ailemiz olmak üzere, komşularımız, arkadaşlarımızın annesi, babası,  öğretmenlerimiz ve bizden büyük kimselere karşı nezaketli davranmalıyız.


 Büyükler biz gençlerin iyiliğini ister ve onun için bize yol gösterir, ihtiyaç duyduğumuzda onlardan nasihat alırız. Çünkü onlar hayatın deneyimlerinden geçmiş koca çınarlardır. Bundan dolayı en ufak bir şeyde onların kalbini kırmamalıyız, onları incitmemeliyiz. Çünkü onlar bize hayatı öğreten, bize destek olan saygıdeğer kimselerdir. Kırdığımız kalbi bir daha tamir etmemiz kolay olmayabilir. Onun için hal ve hareketlerimize dikkat etmeli , ölçülü davranışlarda bulunmalıyız. Onlara sesimiz yükseltmemeliyiz, onları eski kafalı olarak aşağılayıcı konuşmalar yapmalıyız. Böyle konuşmalar yapmak kişinin ne kadar karaktersiz olduğunun da göstergesidir. Onlara saygı göstermek kişinin kendi değerlerine, kendi kültürüne saygı göstermesi ve onu benimsemesi demektir aslında. Yaşlılar bizden yardım istedikleri zaman hemen onlara var gücümüz ile yardım etmeliyiz.


 Onların hayır duasını alırsak Allah da bizim işlerimiz yolunda götürür ve böylece biz de mutlu olmuş oluruz. Sevgili Peygamber efendimiz bu konu ile ilgili şunu söylemiştir: "Küçüklerimize merhamet etmeyen, büyüklerimize saygı göstermeyen bizden değildir.”  Bu sözden de saygının ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme