Aşağıdaki 5 Atasözünü Kısaca Açıklayınız.

 Aşağıdaki 5 Atasözünü   Kısaca Açıklayınız.


“Babadan Mal Kalır, Adamlık Kalmaz:” Babası ölen kişiye miras kalabilir ama kişinin kendi kazanması gereken adamlık, olgunluk ve erdem gibi değerler miras olarak kalmaz. Güzel ahlak, güzel huy, bilgi, saygınlık, insani değerler bireyin kendi çabalarıyla elde edebileceği şeylerdir. Bunun için de babadan mal kalır, adamlık kalmaz denilmiştir.


“Balık ağaca girdikten sonra aklı başına gelir:”  Bir şeyi ayrıntısıyla düşünüp taşınmadan, olacakları hesaplamadan işe girişen tedbirli olmadığı için bir felakete düştükten sonra aklını başına toplar. Aklı başına gelir ama iş işten geçmiştir artık. Dövünse de çırpınsa da tüm bunlar kişiye fayda sağlamaz. Çünkü olan olmuştur.


Bir denmeden iki denmez:  Kişi isteklerinin tamamına bir anda sahi olamaz. Sabır göstermek ve acele etmemek gerekir ki isteklerimize ulaşalım.

Bir adam köprü kurar, bin adam üzerinden geçer: İnsanlığa ve topluma faydalı bir iş yapıldığında çok sayıda insan bu işin faydasından yaralanır. O yüzden her insan kendi imkanlarıyla hayata değer katan şeyler üretmek ve çevresine faydalı olmakla sorumludur. Bunun için de çalışmak ve yaptığımız işi en güzel şekilde yapmak gerekir.


Cahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdir: Akılsız kimse iyi niyetli olsa bile yaptığı işin  ne gibi kötü sonuçlar doğuracağını hesap edemez. Hesap edemediği için de  dostlarına bilmeden kötülük edebilir. Akıllı düşmanın yapacağı kötülükse akıl yoluyla sezilebilir ve gereken tedbir alınabilir. Onun için de atalarımız cahilin dostluğundan arifin düşmanlığı yeğdir demiştir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme