“Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

 “Dürüst Olduğun İçin Kaybedebilirsin Ama Yalan Söyleyip Utanmaktan İyidir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon




Dürüstlük kişinin kendine olan saygısı, kendi sağlam karakterine olan bağlılığı ve inancıdır. Dürüst insanlar güzel ahlaklı olan, kimseye ihanet etmeyen, kimsenin malını mülkünü çalıp çırpmayan, insana, topluma faydası olan değerli kimselerdir. Dürüst insanlar ile arkadaşlık kurduğumuz zaman onların o yoğun ruhsal havasını kendimizde hissederiz.

 Onlarla vakit geçirmek, onlarla iş yapmak ve birlik içinde olmak kişiye her zaman güç verir ve kişiyi mutlu eder. Kimi dürüst olmayan kimseler menfaatlerine ters düştüğü için işlerini etik olarak yapmadığı için dürüst insanlara karşı cephe alırlar ve onlardan nefret ederler. Böyle kimseler kendi çıkarları için amaca giden her yolu meşru görüp dürüst insana düşman olmaya başlar ve onun işini sekteye uğratırlar. Bu durum iş yerimizde bir kötü niyetli arkadaşımız olur, kötü bir akraba ya da kötü bir komşu olabilir. Tüm bunlara rağmen kişi çıkarları dahi zedelense dürüst olmaktan asla vazgeçmemelidir. Dürüst olduğun için kaybedebilirsin ama yalan söyleyip utanmaktan iyidir sözü ile anlatılmak istenen şudur: Dürüst olduğumuz için kimi sahip olmak istediğimiz şeyleri kaybedebiliriz ama bu durum yalan söylemekten kat kat iyidir. İnsan yalan söylediği zaman utanır ve içinde ruhsal bir yorgunluk yaşar, kendine olan sadakâtını kaybeder ve vicdanen rahatsız olur.

Bu kötü duyguları içimizde yaşamamak için bırakın kaybedilen mal ya da mülk olsun. Yeter ki içimizdeki dürüstlük erdemi kaybolmasın, yeter ki insanlığımızdan ödün vermeyelim. Para öyle ya da böyle kazanılır ama onur bir kere kaybedildi mi onun telafisi olmaz işte. Onun için dürüst olduğumuz için kaybedelim ama onurumuzu asla kaybetmeyelim. İstediğimiz şeylere de er geç kavuşuruz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme