“Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon

“Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.” Sözü İle İlgili Kompozisyon



Gazi Mustafa Kemal Atatürk de her canlı gibi bir gün öleceğini bilerek “Benim Naçiz Vücudum Elbet Bir Gün Toprak Olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar kalacaktır diyerek ölümün her canlı için kaçınılmaz bir son olduğunu söylemiş ama cumhuriyetin ise sonsuz olduğunu ifade etmek istemiştir. Sonsuza değin yaşayacak olan cumhuriyettir.

 Cumhuriyete bir kişinin egemenliği değildir. Cumhuriyet halkın egemenliği, halkın iradesi olduğu için halk var olduğu sürece cumhuriyet de var olacak ve sonsuza kadar devam edecektir. Önemli olan şahıslar değillerdir. Önemli olan düşüncelerdir, Aydınlıkçı düşünceler, toplumu ileriye götüren düşünceler ve değerlerdir. Cumhuriyet de Mustafa Kemal Atatürk için her zaman çok önemli olmuştur.  Cumhuriyet rejimi her zaman halkın yararını düşünen bir rejimdir. Cumhuriyet rejimi, devlet yaşantımıza, siyasi yaşantımıza egemenliğin bir kişiye, bir gruba, bir sınıfa değil, doğrudan millete aittir. 

Cumhuriyet akla, mantığa, bilime, toplumun gereklerine ve ihtiyaçlarını gidermeye en uygun ve insana değer veren bir devlet yönetim biçimidir. Mustafa Kemal de tüm bunlardan dolayı cumhuriyete sahip çıkılması gerektiğini söylemiş ve cumhuriyeti de gençler emanet etmiştir. Kişiler geçicidir ama düşünceler de kalıcıdır.


2 yorum:

Deneme