Can Yücel’in “ Su Gibi “ Şiirinin İçeriği Hakkında Arkadaşlarınızla Konuşunuz.

 Can Yücel’in  “ Su Gibi “ Şiirinin  İçeriği Hakkında  Arkadaşlarınızla Konuşunuz.

 

Dostlar ırmak gibidir
Kiminin suyu az, kiminin çok
Kiminde elleriniz ıslanır yalnızca
Kiminde ruhunuz yıkanır boydan boya

İnsanlar vardır; üstü nilüferlerle kaplı,
Bulanık bir göl gibi...
Ne kadar uğraşsanız görünmez dibi.
Uzaktan görünümü çekici, aldatıcı
İçine daldığınızda ne kadar yanıltıcı....
Ne zaman ne geleceğini bilemezsiniz;
Sokulmaktan korkarsınız, güvenemezsiniz!

İnsanlar vardır; derin bir okyanus...

İlk anda ürkütür, korkutur sizi.
Derinliklerinde saklıdır gizi,
Daldıkça anlarsınız, daldıkça tanırsınız;
Yanında kendinizi içi boş sanırsınız.

İnsanlar vardır, coşkun bir akarsu...
Yaklaşmaya gelmez, alır sürükler.
Tutunacak yer göstermez beyaz köpükler!
Ne zaman nerede bırakacağı belli olmaz;
Bu tip insanla bir ömür dolmaz.

İnsanlar vardır; sakin akan bir dere...
İnsanı rahatlatır, huzur verir gönüllere.

Yanında olmak başlı başına bir mutluluk.
Sesinde, görüntüsünde tatlı bir durgunluk.

İnsanlar vardır; çeşit çeşit, tip tip.
Her biri başka bir karaktere sahip.
Görmeli, incelemeli, doğruyu bulmalı.
Her şeyden önemlisi insan, insan olmalı...

İnsanlar vardır; berrak, pırıl pırıl bir deniz.
Boşa gitmez ne kadar güvenseniz.
Dibini görürsünüz her şey meydanda.
Korkmadan dalarsınız, sizi sarar bir anda. İçi dışı birdir çekinme ondan.
Her sözü içtendir, her davranışı candan... (Can Yücel)


Can Yücel bu muhteşem şiirinden arkadaşlıktan bahsetmiştir. Arkadaşlığı şu şekilde anlatmıştır.  Dostların ırmak gibi olduğunu ama kimisinin suyu az kimisinin ise çoktur. Yani kimisi çok canlı, rengarenk kimisi ise daha sakindir ama dost olarak, arkadaş olarak kalmayı cerene kimselerdir böyle insanlar. Kimi arkadaşlarımız bizi mutlu eder ama kimileri de vardır ki ruhumuza işler. Sesleri ile, konuşmaları ile, ince düşünceleri ile sizi kendisine hayran bırakır ve ruhunu baştan sona iyileştirir. Yani arkadaşın da farklı türleri vardır. Kimisi edebiyattan anlar, kimisi ruhtan, kimisi sadece çocuk gibi eğlenmek, konuşmak ve vakit geçirmek ister. Bunların hepsi de sonuçta iyi arkadaşlardır. Kimi arkadaş gibi görünenler de vardır. Bunlar dışarıdan size çekici gelebilir, dost canlısı, arkadaş canlısı gibi gelebilir ama böyle insanların içine girdiğinizde onlar sizi mutlu edemez ve onların yanında kendinizi güvende de hissedemezsiniz ne yazık ki. Böyle insanlara da aldanıp arkadaşlık kurulmaması önemlidir. 


Yani kişi arkadaş seçiminde görünüşe aldanmamalı, bir kişiyi iyice tanımadan, gönlüne girmeden hemen arkadaşlık kurmaya çalışmamalıdır. Kimi arkadaşlar da vardır. Dışarıdan baktığınızda soğuk, samimiyetsiz gibi itici gelir size. Oysa yapı gereği böyle olan insanların içine girdiğinizde o kimselerin ne denli arkadaş canlısı, güvenilir ve dürüst kişiler olduğunu zaman içinde anlarsınız. Yani arkadaşlık ilişkilerinde zamanın, iyi tanımanın ve sabırlı olmanın da önemini anlatmak istemiştir Can Yücel. Kimi insanlar vardır sizin başınıza ne tür belalar getireceğini bilemezsiniz. İşte öyle kimseler ile arkadaşlık kurulmamalı ve onların yanından hemen uzaklaşılmalıdır. 




Kimi arkadaşlar vardır sakin ve durgun. Sesi ile, özü ile bir olan insanlar, güvenilir ve sağlam duruşlu insanlar işte böyleleri ile de dost olunur ve arkadaşlık bir ömür sürer. Her türden insan vardır. Herkesle arkadaşlık kurulmaz. Ama kimi insanlar da vardır ki onlar sizin güveninizi asla boşa çıkarmaz. İşte o insanlarla da araya filtre koymadan samimi olmalısınız ve arkadaşlığı yüreğinizin ücra köşelerinde bile hissetmelisiniz. Böyle insanlardan asla zarar gelmez. Kısacası arkadaşın iyisi de vardır kötüsü de. Arkadaş seçiminde hemen ön yargılı olunmamalı, arkadaş olacağımız kişiyi iyice tanımalı ve sonra o kişi iyi biriyse onunla bir ömür süren muhabbet kurmalıyız.

 

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme