Halide Nusret Zorlutuna Biyografisi Hakkında Bilgi Veriniz.

 

 

Halide Nusret  Zorlutuna Biyografisi Hakkında Bilgi Veriniz.

 

Halide Nusret Zorlutuna 1901 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Kadın yazarların annesi olarak bilinen Halide Nusret Türk şair, yazar ve öğretmenlik görevini sürdürmüştür aynı zamanda. Erenköy Kız Lisesini bitirmiştir.  Ekonomik nedenlerden dolayı İstanbul Üniversitesi  Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünü yarıda bırakmıştır. Bir an önce mesleğe atanmaya bakmıştır. Darulmuallimat sınavlarına girip öğretmenliğe hak kazanmıştır. Öğretmenliğe ise Edirne  Kız Öğretmen Okulunda başlamıştır. Türkçe ve Edebiyat Öğretmenliği yapmıştır. Arap ve İran dilleri hakkında bilgi sahibi olan Halide Nusret Zorlutuna başarılı bir insandı. Öğretmenlik mesleğine aşık bir insandı Halide Nusret. Kendisinin öğretmenlik için yaratıldığına inanmıştır. Ayrıca özel olarak İngilizcesini de geliştirmek için bu dili öğrenmeye çaba harcamıştır.

Kurtuluş Savaşı’nın verdiği azimlilik ve mücadele ruhu ile Milli Edebiyat Akımına katılmıştır. Kendisinin sahnelenmemiş fakat basılmış piyesleri de vardır. Örneğin;  Gecekondu Gülleri, Suçlu Kim?, Yaprak vb. Gibi.

 Edirne, Kars, Ardahan, Urfa, Karaman ve İstanbul gibi vatanının çoğu şehrinde öğretmenlik yapmıştır. Eşinin adı Aziz Vecihi Zorlutuna’dır.

Öğretmenlik ile ilgili hatıralarını “ Benim Küçük Dostlarım” adlı kitabında toplamıştır. Çeşitli dergilerde  ve gazetelerde romanları yayımlanmıştır. ( Milli Mecmua, Salon Mecmuası gibi dergilerde, Vakit, Kudret, Haber, Zafer gibi gazeteler)

İlk şiirleri mütareke yıllarında  yayımlanmıştır. “Git Bahar” adlı şiiri ile  adını duyurmuştur. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmaya özen göstermiştir. Romanlarında ve şiirlerinde genellikle kadın psikolojisini anlatmaya çalışmıştır.

 

 Halide Nusret  çeşitli kuruluşlarda da görev almıştır. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

 Halkevleri, Türk Ocakları, Türk Kadınlar Birliği, Yardım Sevenler Derneği vb. gibi. Kendisi aynı zamanda da Türk Dil Kurumu’nun kurucu üyelerinden biri olmuştur.

 Halide Nusret Zorlutuna 10 Haziran  1984 yılında hayatını kaybetmiştir.

Eserleri şunlardır:

Şiirleri:

*Git Bahar

* Ellerim Bomboş

*  Yayla Türküsü

* Geceden Taşan Dertler

* Sevmek

* Yurdumun Dört Bucağı

 

Romanları:

* Beyaz Selvi

* Sisli Geceler

* Küller

* Büyükanne

* Aydınlık Kapı

* Gül’ün Babası Kim?

* Aşk ve Zafer

 

Hatıraları:

* Benim Küçük Dostlarım

*  Bir Devrin Romanı

 

Mektuplar:

Hanım Mektupları

 



0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme