Oruç Tutmak İle İlgili Özlü Sözler

 

Oruç Tutmak İle İlgili Özlü Sözler


 



Oruç tutmanın önemi ile ilgili yazımızda orucun faydalarına değinmiştik. Oruç sadece bedenen değil ruhen de kişiyi sağlıklı kılar. İnsan gücü yettiği  sürece  oruç tutmalı ve hem dünyasına hem de ahiretine fayda sağlamalıdır.

Oruç tutmanın önemi ile ilgili özlü sözler şunlardır:

 

* “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona 'Şevval Ayından'  altı gün ilave ederse, sanki bir yıl orucu tutmuş gibi olur.”   Müslim.

* “Bir kişi, Ramazanda inanarak ve sevabını umarak Kiyamul-leyl (teravih namazı) kılsa geçmiş günahları mağfiret olur.”  Hz. Ebu Hureyre

* “Cennetteki güzel köşkler; sözü hoş, selamı çok, yemek yediren, oruca devam eden ve gece namazı kılan kimselere ayrılmıştır.”   İbni Nasr

* “  Sürekli tok olan şefkatsiz ve merhametsiz olur. Tok, açın halini bilmez. Çok yiyen sert ve katı kalbli biri olur. “ İmam Gazali.

* “Ramazan ayın için ailenizin nafakasını geniş tutun! Bu ayda yapılan harcama, Allah yolunda yapılan harcama kadar sevaptır. - İbni Ebiddünya.

* “Kim Ramazan orucunu, farz olduğuna inanarak ve sevabını Allah’tan isteyerek, gönül hoşluğu ve tam bir ihlâs ile tutarsa geçmiş küçük günahları bağışlanır. Oruç Şefaat Edecektir.”  (Buhârî, Kitâbu’l- imân)

* “Ey Gönül, oruçlu iken sen Allah'a Misafirsin: Sana Gökyüzü Sofrası Yakışır!”  (Hz. Mevlana)

* “Normalde müziğin sesini kısmaya üşendiğiniz ezanı, şimdi dört gözle bekliyorsunuz!” - Necip Fazıl Kısakürek.

* “Ben yazın tuttuğum orucun, kışın ise aldığım abdestin tadına hiçbir zaman doyamadım.” - Hz. Ali.

* “Kim Allah Teâla yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.” (Tirmizi, Cihad 3, (1624).

* “İslam beş esas üzerine bina edilmiştir: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in O’nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kâbe’ye haccetmek, Ramazan orucu tutmak.”  - Tirmizi, İman 3, (2612)

* “Oruç, sâdece yemekten, içmekten vesaireden kesilmek değildir. Kâmil ve sevaplı oruç, ancak faydasız laftan, boş vakit geçirmekten, kötü söylemekten, nefsi-i emarenin bütün temayüllerinden de vazgeçmektir. Şayet biri sana söver yahut sana karşı cahilce herhangi bir harekette bulunursa, kendi kendine “Gerçek, ben oruçluyum, gerçek ben oruçluyum” de, sabret! Buyurulmuştur. - Musahabe-5 s: 74; Hakim, Beyhakî’den.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme