10 Deyim ve 10 Atasözünü Anlamları İle Açıklayınız .


10 Deyim ve 10 Atasözünü Anlamları İle Açıklayınız .

10 Tane deyim ve anlamları :
* Ekmeğinden etmek : Bir kişinin işten çıkmasına neden olmak , yani o kişiyi kazancından mahrum bırakmak anlamına gelir .
* Eceli gelmek : Ölüm vaktinin gelmesidir . Örneğin ; trafik kazasında bir babanın hayatını kaybetmesi için  eceli orada gelmiş denilir .
* El açmak : Başkalarından dilenerek geçinmek, sürekli dilencilik yapmak
* Abayı yakmak : Bir kimseyi sevmek, ona gönlünü kaptırmak ya da aşık olmak gibi.
* Açık kalpli : Yüreği temiz olmak, içten  ve samimi olmak anlamına gelir.
*  Adını ağzına almamak :  Kırgın olduğu kimseden hiçbir şekilde söz etmemek , adını ağzına bile almamak. Yani o kimse hakkında laf açmayı da sevmez kişi.
* Bağrı yanık : Çok dertli olan kimseler için söylenmiş deyimdir.
* Baş ağrıtmak : Çok konuşarak çevresindeki kimseleri bunaltmak, sıkmak.
* Baş başa: Birlik olmak, beraber olmak, dayanışma içinde hareket etmek.
* Baş belası :  İnsanına başına bela olan , bu belalı kişiden bir türlü kurtulamamak .


10 Tane Atasözü ve Anlamlarını Yazınız.
* Ayağını yorganına göre uzat: Hayatta her zaman ölçülü olunmalıdır . Zamandan israf edilmemeli, paradan israf edilmemelidir . Planlı ve programlı olmalı, kişi durumuna göre harcama yapmalıdır .
* Acındırırsan arsız olur, acıktırırsan hırsız olur : Çocuklarımın her türlü ihtiyacını karşılamalıyız ve onları başkalarına muhtaç etmemeliyiz. Yoksa ya arsız olur ya da hırsız olur.
* Çalışan kazanır: Çalışan kimse kazanır ve aç kalmaz.
*  Acele giden, ecele gider: Hiçbir işte acele etmemek gerekir . İşimizi acele ile yaparsak istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
* Çağrılan yere erinme, çağrılmayan yere görünme:  Çağrılan yere git, çünkü insanlar size kıymet verdiği için sizi davet etmiştir. Çağrılmayan yere ise gitme, çünkü kimse sizi çağırmamıştır.
* Çalma elin kapısını, çalarlar kapını: Hiç kimseye kötülük edilmemelidir. Yoksa o kötülük gün gelir seni bulur.
* Ecel geldi cihana, baş ağrısı bahane: Her insan ölümü tadacaktır. Ölüme bahane aramak boşunadır. Çünkü hepimizin belli bir süresi vardır bu dünyada.
* Fakirlik ayıp değil tembellik ayıp: Fakir insan çalışarak  alın teri dökerek helali ile ekmeğini kazanırsa bundan utanılacak hiçbir şey yoktur. Aksine böyle insanlar kendileri ile gurur duymalıdır. Tembel insan ise utanmalıdır. Çünkü boş boş gezip duruyordur ve hiçbir şeye faydası dokunmuyordur. Bunun için fakir utanmasın tembel ise utansın.
*  Hatasız kul olmaz: İnsan olduğumuz için mükemmel olmayız. Hata yapmak da hatayı düzeltmek de insanoğluna özgüdür. Her insan kusurludur. Önemli olan insanı kusurları ile kabul edebilmek ve sevmektir.
* Faydasız baş mezara yakışır: İnsan yaşıyorsa yaşamanın tadını çıkarmalı yani çok çalışmalı, üretmeli, alın teri dökmelidir. Boş insanın yaşayan ölüden farkı yoktur, böyle kimselerin ne kendisine ne de insanlığa bir faydası vardır. 
* Fazla mal göz çıkarmaz: Malın fazla olması iyidir. Çünkü o fazla mal gün gelir bize fayda sağlar. Onun için faz malımızı da israf etmemeliyiz. Fazla mal ile maddi durumu olmayan kimselere de yardım ederiz ve yoksul olanların da elinden tutmuş oluruz.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme