Taş Yerinde Ağırdır Atasözü İle İlgili Kompozisyon


Taş Yerinde Ağırdır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Taş yerinde ağırdır atasözü “İnsanların kendilerini en iyi ifade edebilecekleri , başkaları tarafından dikkate alınacakları yer kendi çevresidir .” anlamına gelmektedir . Bu atasözümüzü insanlar kendi mesleklerine ve yaşam tarzlarına uygun şekilde davranmalıdırlar şeklinde de açıklamak mümkündür .

İnsanlar bazen farklı ortamlara girmek , kendilerini göstermek isterler . Ancak kendi çevresi içinde olmadığı için çok da dikkate alınmaz  ya da sözleri veya davranışları beklediği ilgiyi görmez . Mesela samimi bir arkadaşınızla o arkadaşınızın sizin tanımadığınız farklı arkadaşları ile aynı ortama girdiğinizde ister istemez kendinizi oraya ait hissedemezsiniz . Ne kadar da kendine güvenen biri olsanız bile biraz da olsa kendinizi dışarıda hissedersiniz . Atalarımız “ Her horoz kendi çöplüğünde öter. “ demişlerdir . İşte taş yerinde ağırdır atasözü de bu atasözümüz ile birbirine yakındır . Çünkü insan bildiği , tanındığı , sevildiği ve sayıldığı yerlerde beklediği itibarı görür. Çünkü onu tanıyanlar ile birlikte kişinin bir ağırlığı, bir saygınlığı vardır. Tanımadığı yerlerde sıradan bir insan olmak ötesinde anlam ifade etmez . Yine bu atasözümüzden herkes mesleğine , konumuna yakışır işler yapmalıdır anlamını da çıkarabiliriz . Bir öğretmen toplum tarafından örnek davranışları ile tanınmak ister . Böyle bir mesleği yapan kişi yalanla dolanla farklı işler yapmaya çalışırsa saygınlığını yitirir .

Herkes sevildiği ve sayıldığı yeri iyi bilmeli ve ait olmadığı yerlere girmeye çalışmamalıdır . Böyle yapanlar hem geldikleri yeri küstürür hem de katılmak istediği yerde itibar görmez .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme