Tarihi ve Doğal Güzelliklerin Korunması İçin Neler Yapılması Gerekir ?

Tarihi ve Doğal Güzelliklerin Korunması İçin Neler Yapılması Gerekir ?

Tarihi ve doğal güzellikler bir toprak parçasına ruh katan , bir yeri sıradan bir toprak parçası olmaktan çıkarıp oraya zenginlik ve güzellik katan varlıklardır . Şırıl şırıl akan bir şelale , yemşeyil ormanlar , tepesi karlarla kaplı bulutları delen dağlar , yaylalar , masmavi göller doğal güzelliklerimizi ; atalarımızdan bizlere kalan camiiler , köprüler , çeşmeler , hanlar, hamamlar ve kervansaraylar da tarihi güzelliklerimiz oluşturur .

Memleketimizin güzelliği için , cennetten bir parça olarak varlığını devam ettirebilmesi için bu güzelliklerimize sahip çıkmalıyız . Serin sularından içtiğimiz ve kenarında piknik yaptığımız bir dereyi korumak için etrafına çöpler atmamalı , işletmelerimize ait atıkları bu derelere bırakmamalıyız . Ormanlarımızı korumak ve akciğerlerimiz olarak bizlere hayat vermelerinin devam etmesini sağlamak için onları yangınlardan ve diğer felaketlerden korumalıyız . Tarihi eserlerimiz de atalarımızdan bize kalan ve gelecek nesillerimize aktaracağımız değerlerimizdir . Selimiye , Süleymaniye , Divriği Ulu Camii ve daha binlerce tarihi eser bu toprakların değerine değer katmaktadır . Bu eserleri korumak için öncelikle insanımızı bilinçlendirmek gerek . Maalesef birçok insan bu eserlerin üzerine yazılar yazarak , fotoğraf çekinmek için atlayıp zıplayarak onlara zarar vermektedir . Bu davranışlar tarihimize karşı tam bir ihanettir .


Kısacası tarihi ve doğal güzelliklerimize sahip çıkmak bir insanlık görevidir . Nesiller boyu bu güzelliklerimizin bu yurda değer katması için hepimiz bilinçli olmalıyız . 

1 yorum:

Deneme