Edepli Edebinden Susar , Edepsiz Ben Susturdum Zanneder Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Edepli Edebinden Susar , Edepsiz Ben Susturdum Zanneder Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız .

Edepli insan ahlaklı , erdemli , insani değerler ile donatılmış insandır . Böyle insanlar neyi , nerede , ne şekilde konuşacağını bilen , düşünceli kimselerdir . Edepten , adaptan yoksun kimselere ise laf yetiştiremezsiniz . Çünkü onlar  belli inceliklere sahip olmayan kimselerdir . Kimi insanlar edepsiz, cahil   kimseler olduğu için edepli kimseler   bu kişiler ile bir olay karşısında tartışmaya girmek istemezler . Çünkü edepsiz  kimselere laf yetiştiremezsin . Çünkü onlar her zaman kendilerini haklı çıkarmaya çalışır ve hiç susmazlar . Karşısındaki kişiyi laflarımla susturdum zannederler .

Edepsiz olan , yüzünün hayası olmayan kişiler , iyi niyetli insanlara iftira atarlar , çamur atarlar ve böyle kimselere zarar vermek isterler .  İşte böyle kişilere karşı  edepli insanlar çok dikkatli olmalıdırlar . Edepli ve ahlaklı olan kişi cahil kimse ile tartışmaya girmek istemez . Yani  edepsiz kişi ya da kişilerin seviyesine inmez ve onunla aynı duruma düşmez . Edepli insanın yapacağı en güzel şey , böyle insanlardan ya uzak durmak ya da onlarla fazla münakaşaya girmemektir .Mevlana da edep ile ilgili şu sözü söyler :  Ey can! Edep nedir diye arar sorarsan eğer, bil ki, edep her edepsizin edepsizliğine sabır ve tahammül göstermektir . Böyle  kimselere karşı yapabilecek en güzel erdem de sabırlı olmak ve beklemektir. Çünkü edepli insan er geç olsa doğruyu bulur ve huzura erer "  .


Hayatımızda arkadaşımızı, eşimizi, dostumuzu iyi seçmeliyiz .  İyi insanlar ile yoldaş olmalıyız . İyi gördüğümüz , edepli  gördüğümüz kişilerin değerini bilmeliyiz ve onlara karşı son derece nazik ve kibar olmalıyız . İnsanlar iyi niyetli , sivri dilli değil diye onları kullanmaya çalışmamalıyız . İyi insanların değerini bilmeliyiz , cahil kimselerden , hiç susmayan dır dırcı kimselerden ise ısrarla uzak durmalıyız .  

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme