İklim İnsan Kişiliğini Etkiler Konulu Münazara

İklim İnsan Kişiliğini Etkiler Konulu Münazara

Yaşadığımız coğrafyanın iklim koşullarının sert olması ya da iklimin ılıman olması , yaşam koşulları için elverişli olması elbette insanın kişiliğini etkiler .  Çünkü  yaşanılan iklim insanların kişiğinde etkilidir . Mesela soğuk iklimde yaşayan insanlar çok fazla sıcakkanlı değildir . Daha soğukkanlı ve daha ciddi bir yüz ifadesine sahiptir . Sıcak iklimin insanları ise iklimin verdiği yumuşaklıktan dolayı daha sıcakkanlı ve daha güler yüzlüdür . Çünkü içinde yaşanılan coğrafyanın  iklimi insan kişiği üzerinde doğrudan etkilidir . İnsan yaşadığı çevre ve  koşullara göre şekil alır .  Ayrıca İbn-i Haldun'a göre sadece iklimin değil yaşanılan yerin kırsal alan olup olmaması da insanın kişiliği üzerinde etki eder .

İbn-i Haldun'a göre  kırsal alanlarda yaşayan insanların zekaları daha keskin , daha yüksektir . Gerçekten de öyledir. Çünkü doğal ortam , şehrin o kalabalığından , o krliğiliğinden insanı uzaklaştırır ve insan daha keskin bir zakaya sahip olur .

Sıcak iklim insanları gevşetir ve sıcak iklimde yaşayan kimseler , soğuk iklimde yaşayan kimselere göre zevklerine daha düşkün olur . Yine denizelliğin etkili olduğu bir yerde yaşayan kimseler de her ne kadar sıcak iklimlerdeki kişilik özelliğini çok fazla göstermese de yine onlar da keyiflerine düşkündür ve denizin ferahlığı onları gevşetir . Dağlık alanda yaşayan, yaylalarda yaşayan insanlar daha disiplinlidir . Zevklerine çok fazla düşkün değildir ve hayat koşulları ile mücadele kişilerin kişiliğine doğrudan etki yapmıştır diyebiliriz . Mesele kendimizden şunu örnek verelim Sabah kalktık ve hava kapalı, dışarısı sisle kaplı ve eve hiç güneş girmiyor . Bu durumda içimiz de kapalı olur . Canımız sıkılır ve o gün çok mutlu bir gün olmaz bizim için . Oysa güneşli günde insanın içi aydınlanır, sanki dünyası aydınlanır . O gün  çok mutlu oluruz . Çünkü güneşin olup olmaması da kısa süreliğine de olsa kişiliğimizi etkileyebilir . Soğuk iklimde yaşayan insanlar geçimlerini daha çok düşünür ve kış için ne hazırlık yapabilirim kaygısını içinde taşırlar . Sabah erken kalkar ve bir an önce işlerini bitirmek için çalışırlar.


İşte arkadaşlar iklimin insan kişiliğini doğrudan etkilediğini hem kendi düşüncelerimle ortaya koydum hem de İbni Haldun'un eserlerinde yazdığı  sözler ile ortaya koydum Demekki neymiş:'' İklim insan kişiğini etkiliyormuş''.

3 yorum:

Deneme