Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız

Ummadığın Taş Baş Yarar Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız

Ön yargı   insanlar arasındaki iletişime zarar veren bir durumdur . Ummadığın taş baş yarar atasözü ile de anlatılmak istenen şudur :  Mesela  hiç  başarılı olmaz diye sandığımız kişilerin ileride çok başarılı işler yaptığına şahit oluruz . Onun için insanları dışarıdan gözlediğimiz kadarı ile  bir dar kalıba sokmamalıyız . O İnsanın içinde belki de bilmediğimiz ne cevherler vardır .

Örneğin; komşumuzun Ayşe adında bir kızı vardır . Bu kıza dışarıdan baktığında hiç bir iş bilmeyen , sürekli susan  ve yeteneksiz bir olarak değerlendiririz . Ama gün gelir Ayşe'nin doktorluğu kazandığını duyunca büyük şaşkınlık içinde kalırız . Çünkü Ayşe bizim kafamızda başarısız olacak , geleceği pek parlak olmayan bir kızdı . Ama bu bizim kafamızda . Çünkü biz onu öyle damgalamıştık , yani ona ön yargılı davranmıştık . Ama o bizi şaşırttı . Yani ummadık taş baş yardı . Bunun için insanlara karşı asla ön yargılı olmamalı her insanın kendine göre bir becerisi olduğunu düşünmeliyiz . Başka bir örnek verelim .   Mesela çok iyi olarak bildiğiniz bir arkadaşınız sizi en zor gününüzde arkanızdan vurmuş olsun . Aslında siz o arkadaşından hiçbir kötülük beklemiyor ve onu hep iyi olarak görüyordunuz .


Bakın iyi sandığınız kişiler de bazen kötü olabiliyormuş . Yani ummadığın taş baş yarıyor , sana zarar verebiliyormuş , Olaya bir de bu açıdan bakınca ummadığın taş baş yarar atasözünün iki anlamı oluyor .

3 yorum:

Deneme