Merakın Öğrenmeye Katkısı Nedir ?

Merakın Öğrenmeye Katkısı Nedir?

Merak insanı yeni bir şeyler öğrenmeye güdüleyen  ve kişiyi harekete geçiren bir düşünme ya da harekete geçme eylemidir.  Öğrenmede de merak çok önemlidir. Bütün bilimsel gelişmeler, icatlar , buluşlar merak sayesinde ve öğrenme etkinliğini isteme sayesinde gerçekleşmiştir. 

Öğrenilmek istenen bir şeyin önce merak edilmesi gerekir. Özellikle de buluş yoluyla öğrenmede öğretmenler sorunun cevabını hemen vermez , öğrencinin merak güdüsünü dürter ve sonuca öğrencinin ulaşmasını sağlar . Böylelikle merak eden öğrenci eyleme geçerek çalışmalarına devam eder ve amacına ulaşmış olur .  Örneğin;  bir matematik problemi var ve bunu çözmek için hiç bir merakınız ve o derse ilginiz yoksa bu problemi çözemezsiniz . Yani kişi hem meraklı olmalı , hem de öğrenmeye istekli olmalıdır .  İnsan sürekli oturmaktan ya da yatmaktan hoşlanmaz . Çalışmak , araştırmak ister . Çünkü sadece yiyip  içip yatmak kişiyi hantallaştırır ve kişi hiç bir eylemde bulunmaz ve hiç bir konuda da başarılı olmaz . Bundan dolayı insanlar bilmediği konularla ilgili araştırmalar yapmalı , hipotezler ileri sürmeli , bu hipotezlerin gerçekleşmesi için deney ve gözlemler yaparak öğrenmek istediği yani merak ettiği konuyu öğrenmelidir .  Zaten çoğu bilim adamı da öğrenmeye istekli ve meraklı olduğu için bir şeyler başarmış ve bilim adamı olmuşlardır . Örneğin ;  telefonun, internetin, çeşitli gündelik hayatımızda kullandığımız makinelerin, televizyonun...vs ortaya çıkması ve insanların yaşamına kolaylıklar sağlaması bir merakın ürünüdür. Eğer bunları icat eden kişiler merak etmeyip bir deneyde başarısız olup hemen pes etselerdi hiç bir sonuç alamayacaklar ve hayatımız da kolaylıklar olmayacaktır.


Bundan dolayı her zaman bir şeyler öğrenmeye istekli olmalı ve insanlığa faydalı işler yapmalı ve  bu dünyadan ayrılınca unutulmamak istiyorsak merak duygusu ile yola koyulmalı ve yeni icatlar gerçekleştirmeliyiz .

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme