Konuşmak İhtiyaçtır Ama Susmak Sanattır Sözü İle İlgili Kompozisyon

Konuşmak İhtiyaç Olabilir Ama Susmak Sanattır İle İlgili Kompozisyon

Konuşmak  insana özgü bir durumdur ve doğaldır.Her insan konuşma ihtiyacı  içinde olur . Dertlerimizi, mutluluklarımızı paylaşmak ve  bunları konuşarak gidermek isteriz .  Konuşurken kullanılan sözlerimize dikkat etmek ve ne ve nasıl konuştuğumuz ise olayın bir başka boyutudur. Yani konuşmanın amacı  ve bir sınırı olması gerekir.  Herkes konuşabilir bu kolay bir şeydir. Önemli olan susmaktır, çünkü nasıl ki sanatla uğraşmak ve ortaya bir eser çıkarmak ne kadar zor ise susmak da sanat gibi zor ve  sabır gerektiren bir şeydir.

 Kimi insanlar vardır ki  hiç konuşamadan duramazlar . Bu kişiler ağzına gelen her sözü, duyduğu her sözü ve gördüğü her şeyi konuşmak ve başkalarına anlatmak isterler ve kendilerine bir sınır koymazlar.  Bunu yapmak çok kolaydır. Yani patavatsızca her şeyi konuşabilirsin ama toplumun nezdinde bir değerin olmaz ve sana  olumlu bir şekilde yaklaşılmaz. Ayrıca çok konuşanda yalan da eksik olmaz, araya başka türlü gerçek olmayan bilgiler de karışabilir. İnsanlar  tabi ki, konuşacaklar ve içini dökeceklerdir ama konuşmalarına dikkat ederek, düşünerek konuşmaları gerecektir. Mesela bilgi sahibi olmadığı konular hakkında fikir sahibi olmamalıdır. Ne demiş atalarımız: ‘’ iki dinle bir söyle’’, ya da ‘’ Söz gümüşse sukut altındır’’ diyerek az konuşmanın  olması gerektiğini, susmanın ise  altın kadar değerli olduğunu belirtmek istemişlerdir. Çünkü susmak sanattır. Kişi susarak daha kaliteli ve nitelikli bir insan olur ve toplum tarafından daha çok sevilir, az konuşan kişi  düşündüğü her şeyi söylemez, kelimelerini seçerek konuşur ve kendini düzgün bir şekilde ifade eder. Çünkü susan kişi akıllıdır, kendi tıpkı sanat gibi değerinden bir şey kaybettirmez, pırlanta gibidir yani.


 Bundan dolayı  insanlarla ilişkilerimizde kendimizi ifade ederken ya da toplumda muhabbet edilirken çok konuşmak yerine az konuşmayı ya da susmayı tercih edelim ki pişman olacağımız konuşmalar yaparak değerimizi düşürmeyelim ve hep altın gibi  değerli kalalım.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme