Radyasyon nedir?

Nükleer enerji dediğimizde hemen hemen hepimizin  aklımıza Hiroşima ve Nagasaki'ye atılan atom bombaları ve tabiki hiç kuşkusuz bize de büyük zararlar veren, Çernobil'deki nükleer santral kazası gelir.

Nükleer enerji ve beraberinde oluşan  radyasyon amacı dışında kullanıldıklarında insan neslini evrenden  silebilecek kadar tehlikelidir. Kontrol altında, gerekli kurallara uyarak  kullanıldıkları zaman ise insan yaşamını iyileştirmekten sağlığa,enerjiden, doğaya  kadar bir çok konuda insanlığa bahşedilmiş birer hediyedir.

Nükleer enerjinin ne olduğunu bilmek için  yoğun bir şekilde  fizik, kimya, matematik bilmeye gerek yoktur. Nasıl ki  odun, petrol, kömür gibi ürünleri kullanarak ısı enerjisi elde ediyorsak nükleeri kullanarak da enerji elde ederiz .

Nükleer santralarda kullanılan yakıtlar içerisinde  en bilineni uranyumdur. Uranyum nükleer santralde başka bir yakıta dönüşürken bu sırada ortaya müthiş bir ısı çıkar. Bu ısı daha sonra reaktörün etrafında dolaştırılan suyu buhar haline çevirir. Daha sonra türbinlere verilen  buhar da o hızla  türbinleri çevirir. En sonunda ise  türbinler de kendilerine bağlı olan elektrik jeneratörlerini çevirerek elektrik üretirler. Bu durum, nükleer enerji ile çalışan denizaltılarda da uçak gemilerinde de aynıdır.

Uranyum gibi kararsız elementler gerek atomik yapılarına müdahale yapılarak gerekse tabiattaki doğal halleri ile farklı  elemente dönüşebilirler.

Bu dönüşüm meydana gelirken  uranyum atomunun içindeki bazı parçacıklar da ışık
olarak etrafa yayılırlar. Yani radyasyon bir ışıktan ibarettir.  Fakat  Sadece atom bombasından ve ya da  nükleer atıklardan çıkmaz tabiatta da zaten bol miktarda bulunmaktadır. Radyasyon sadece ışıma yolu ile değil alınan besinler yolu ile de vücuda girebilir

.
Radyasyon dediğimiz olayda  üç ana ışık türü vardır. Bu üç ışık:  Alfa, beta ve gamadır.

Alfa ışınları deriden geçip vücuda nufuz edemez, beta ışınları ise  deriden çok az miktarda geçebilirler fakat gama ışınları  deriden ve vücuttan içimize rahatlıkla  geçebilirler.


Alfa ve beta ışınlarına baktığımızda  sadece yoğunlaştıkları organ üzerinde hasar yaparlarken gama ışınları tüm organlara hasar  verirler. Tabii bu arada ışınlarda ne kadar maruz kaldığınızda önemli.

Vücudumuza baktığımızda sayısız hücrelerden, hücreler moleküllerden, moleküller   birim olan  atomlardan meydana gelirler.İşte bu noktada  radyasyon ışınları isabet ettikleri atomların yapılarını bozar ve sonunda hücrelerin birer birer ölmelerine neden  olurlar.
Radyasyonun insan bünyesi için faydalı olduğu zamanlarda bulunmaktadır. Lazerin kullanılması ,Kanserin ışınla tedavisi, enfraruj ve Ultraviyole tedavileri...

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme