Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Akıl Yaşta Değil Baştadır Atasözü İle İlgili Kompozisyon

Akıl yaşta değil baştadır atasözü ile anlatılmak istenen,  olgunluğun yaşla değil  fikirler ile alakalı olduğudur . İnsanın yaşına bakarak , yaşı küçük diye onun bilgisiz diye nitelendiremeyeceğimiz gibi bir başkasının da yaşının büyük olması onun akıllı olduğunu göstermez . Yaşını başını almış öyle insanlar vardır ki hal ve hareketleri hiç olgun bir insana yakışacak biçimde değildir , öyle çocuklar ve gençler de vardır ki çok aklı başında davranışlar sergilerler .

Bazı insanlar vardır ki yaşı küçüktür ama bilgisi ile davranışları ile kültürü ile şaşırtabilir sizi . Ne kadar akıllı  diye düşünürsünüz . Bu biraz yaşam koşulları ile de  alakalı bir durumdur. İnsanın yaşadığı çevre koşulları da bazen insanı olgunlaştırabilir ve yaşından daha olgun ve akıllı düşünebilir. Genç bir insan yaşlı bir insandan daha zeki ve çalışkan olabilir. Yani zeki olmanın yaşla bir ilgisi yoktur. Mesela yaşlı biri yaşının özelliklerini göstermez ve şımarık çocuklar gibi düşüncesizce  davranabilir.


Buradan da anlaşılacağı gibi aklın yaşla değil bilgi ve deneyimle ilgisi vardır. Bazen yaşlıların göremeyeceği önemli şeyleri yaşça küçük olanlar görebilir. Bunu görebilmek çalışmak ve emek etmekle olur. Bundan dolayı akıl yaşta değil beyindedir, düşüncededir. Kişi yaşı ilerledikçe değil bilgisi ilerledikçe daha akıllı olur . 

4 yorum:

Deneme