Hoşgörülülükte Deniz Gibi Ol İle İlgili Bilgilendirici Bir Metin Yazınız

Hoşgörülülükte Deniz Gibi Ol İle İlgili  Bilgilendirici Bir Metin Yazınız

İnsan sadece kendi çocuğuna , ailesine , yakın çevresine hoşgörülü olmamalı , hoşgörüsü evrensel olmalı ve tüm insanlığa karşı olmalıdır . İnsanlar  farklı kültürlere de sahip olsalar birbirine saygı duymalı , biribirlerini herhangi bir inanca , herhangi bir görüşe inandırmaya ya da kabul ettirmeye zorlamamalıdır . Yani hoşgörü de denizler gibi geniş , bol , çok olmalı ki farklılıklarımızla bir bütün olalım ve dünyamızda insanca , dostça yaşamasını bilelim .

İnsan bağnaz olmamalıdır . Örneğin; Müslüman olan biri bir başka müslümana  dini sorumluluklarını yerine getirmiyor diye  zarar vermeye çalışmamalı , herkesin görüşü kendine demeli  ve hoşgörülü olunmasını bilmelidir . Hoşgörülü olmak insanı insan yapan temel değerlerdendir.  Ne demiş Yunus Emre '' Yaradılanı hoş gör, yaradan da ötürü''. Bizleri  Allah yarattı . Hiç birimiz doğuştan  ırkımızı , dinimizi , dilimizi , soyumuzı seçme şansına sahip olarak dünyaya gelmedik . Onun için hiç kimse kimseyi bu özelliklerden dolayı şu siyahi , şu beyaz , şu sağ görüşlü , şu sol görüşlü ,  şu çirkin , şu güzel diye olumsuz nitelendirmelerde bulunmamalıdır .  İnsan insanı olduğu gibi kabul etmeli .


Koşulsuz sevgi ve saygı ortamı doğmalı . İşte böyle olunca hoşgörü dünyada kalıcı olur  ve insanlık  ölmez . Bunun için Mevlana'nın da dediği gibi hoşgörülükte deniz gibi olunmalıdır .

13 yorum:

Deneme