Ne Oldum Dememeli Ne Olacağım Demeli

Özet : " Ne oldum dememeli ne olacağım demeli " atasözü ile ilgili kompozisyon örneği

     İnsanoğlunun hayatı garipliklerle doludur. Ne zaman ne yaşayacağı, başına ne geleceğini kimse bilemez. Sultanlar bir anda köle, köleler bir anda sultan olabilir. İşte "Ne oldum dememeli ne olacağım demeli" atasözü bizlere bu gerçeği anlatmak maksadıyla söylenmiştir.

     Para, mal, mülk, şöhret bunların hepsi geçici kavramlar. Kişi dünyada bu maddi şeylerin etkisine kendini kaptırır ve sonsuza kadar bu şekilde bir hayatı olacağını zannederse büyük hataya düşer. Her gün televizyonlar güzelliğiyle, zenginliğiyle, yakışıklılığıyla dillere destan eski aktörleri, aktrisleri, zenginleri ekranlara getirmekte. Hemen hemen hepsinin de ortak pişmanlığı zenginliklerinin, güzelliklerinin hiç bitmeyeceğini zannetmeleri.

      Hiçbir zaman paraya pula güvenerek insanlara tepeden bakmamalıyız. Zenginliğimizi bir üstünlük aracı olarak görmek bizi çok büyük yanlışlıklara sürükler. İnsanlar gerçek zenginliğin para değil gönül zenginliği olduğunu aklından çıkarmamalıdır. Paraya, mala dayalı zenginliğine güvenenler "güvenme güzelliğine bir sivilce yeter, güvenme zenginliğine bir kıvılcım yeter" atasözünü akıllarından çıkarmamaları gerekir. İşler bir anda tersine döner ve yıllarca kazanmak için türlü bedeller ödediğimiz mal, mülk, şöhret bir anda elimizden uçar gider.

       İnsanlar bolluk zamanlarında şımarıklığa düşer, kendini adeta tanrılaştırır ve asla bana bir şey olmaz zannederse büyük bir hüsrana uğramaktan kendini kurtaramaz. Bu sebeple varlıklı zamanlarımızda insanlara faydalı olmaya çalışmalı, hiç kimseyi hakir görmemeliyiz. Geçici zenginlikleri değil ebedi ve kalıcı zenginliklere ulaşmak için gayret göstermeliyiz.

1 yorum:

Deneme