Türk Kültüründe Komşuluk Konulu Kompozisyon

 

Türk Kültüründe Komşuluk Konulu Kompozisyon


Türk kültüründe komşuluk geleneği sosyal yaşamın önemli bir kaynağıdır. Kültürümüzde komşu yeri geldiği zaman aile gibi görülür, yeri geldiği zaman en yakın dost, arkadaş gibi görülür.  Atalarımız “komşu komşunun külüne muhtaçtır, komşu hakkı Tanrı hakkı gibidir, komşu hakkı büyük, saymayan hödük, komşuda pişer, bize de düşer.” vb gibi çok sayıda sözler söylemiştir. Tüm bunlar komşuluğun bizdeki yerinin çok derin ve anlamlı olduğunu anlatır.

 

 Komşuluk güven, samimiyet, sadakat gerektirir. Kültürümüzde kökleri derin olan komşuluk ilişkileri ne yazık ki eskisi değerini kaybetmeye başladı. Çünkü insanların birbirine olan güveni azalmaya başladı. Komşu dediğin kişi  kimi zaman çok kötü biri olabiliyor ve size ve ailenize zarar verebiliyor. Eskiden olsa anahtarımızı, emanet edeceğimiz komşular günümüzde ne yazık ki kalmamaya başladı. Bu da komşuluk kültürüne zarar vermeye başladı. İşte bunların olmaması için de komşularımızı iyice tanıdıktan sonra onlarla samimi olmalı ya da uzak durulmalıdır.


Elbette komşularımızla aramızı iyi tutmalıyız ama ilişkilerde ölçüyü de kaçırmamalıyız. Çünkü sürekli komşunun evine girip çıkmak, sürekli görüşmek bir zaman sonra aradaki ilişkiyi bozar ve dost olduğunuz komşunuzla bir anda düşman olabilirsiniz. Onun için komşun iyi bile olsa ile bilgiler kesinlikle hiç kimseye anlatılmamalıdır. Çünkü insanoğlu çiğ süt emmiştir. Çok güvenip anlattığınız komşunuz gün gelir size ihanet edebilir ve sırrınızı açığa çıkarabilir. İyi olun ama mesafeli olun, ölçülü olun, arada sırada gidin gelin. Böylece ilişkilerin daha uzun ömürlü olacağı kanısındayım. 

1 yorum:

Deneme