Aşağıdaki Atasözlerinin Anlamını Açıklayınız

 

Aşağıdaki Atasözlerinin Anlamını Açıklayınız

 

Mum dibine ışık vermez: Yetki sahibi kişi kendi yakınlarına yardımcı olmaz.

Dikensiz gül olmaz: İnsan elde etmek istediği şeyler için sıkıntı çekmeyi göze almalıdır.

Acı patlıcanı kırağı çalmaz: Herkesi  endişelendiren, herkese zarar vereceği düşünülen bir duruma alışkın olan, benzer durumlarla daha önce sık karşılaşmış olmasından dolayı hayatın güçlükleri karşısında deneyim kazanmış bir kişi başına gelen bu olumsuzluklardan kolay kolay etkilenmez. Çünkü zaten daha önceden yaşayacağı  en kötü olayları yaşamıştır.

Besle kargayı oysun gözünü: Yaradılışları sebebiyle nankör olan çok sayıda insan vardır. Değer bilmeyen bu insanlar yapılan onca iyiliğe rağmen iyilik yapan kişiye ihanet edebilirler. Bu tür insanlar hiç de lâyık olmadıkları halde kendilerine karşı yapılan iyiliklere kötülükle de karşılık verebilirler. Böyle insanlara karşı çok dikkatli olmak gerekir.

Ne ekersen onu biçersin: Sen başkaları için iyi şeyler dile ve yap ki  başkaları da  senin için iyi şeyler dilesin, yapsın.

Leyleğin ömrü laklakla geçer: Hiçbir iş yapmayan, bir şey üretmeyip sadece tüketen, boş gezen kişi tüm zamanını anlamsız ve gereksiz konuşmalarla gevezelik yaparak geçirir.

Laf ile peynir gemisi yürümez: Sadece konuşarak, yaparım ederim diyerek bir yere varılmaz, işler sonucunda ulaştırılamaz.

Üzüm üzüme baka baka kararır: Uzun zaman bir arada bulunan kimseler birbirlerine kendi huylarını geçirirler.


Huylu huyundan vazgeçmez: Yılların birikimi olan özellikler zamanla kişilerle özdeşleşir. Ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın insanların huylarından vazgeçirmek mümkün değildir.

Acele işe şeytan karışır: Telaşla ve sabırsızlıkla başlanılan, düşünüp taşınmadan acele olarak yapılan işler olumlu sonuç vermez.

Ayağını yorganını göre uzat:  Tutumlu ol demek istenmiştir. Bütçene göre harcama yap, abartma. Gelirinden fazla gideri olan gün gelir zorda kalır. Bunun için gideri gelire göre ayarlamak gerekir.

Related Posts:

  • 10 Tane Atasözü ve Anlamları 10 Tane Atasözü ve Anlamları 1) Çarşı İti Ev Beklemez: Orada burada boş dolaşan, ciddi bir iş yapmayan ve aylaklığı alışkanlık edinen kimseler düzenli iş yapmaya gelemezler. Çalışmaktan hoşlanmadıkları gibi kolay kolay… Read More
  • 10 Atasözü ve Anlamları   10 Atasözü ve Anlamları *Huy  Canın Altındadır: İnsanoğlunun alışkanlıkları, davranış biçimleri ve huyları bebeklikten itibaren aldığı eğitimle kökleşir ve kişi bu şekilde kişiliğini oluşturur. Yılların bi… Read More
  • Vakit İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Vakit İle  İlgili Atasözleri ve Anlamları Her insanın vakti değerlidir. Vaktimizi boş yere harcayarak gereksiz pişmanlıklar yaşamamalıyız. Vakit ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır: Vaktinden evvel açan … Read More
  • Gün İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Gün İle İlgili Atasözleri ve Anlamları Gün ile ilgili atasözleri şunlardır: Gün ışığı varken çerağ yakılmaz: Deneyimi ve bilgisi çok olan kişiden yararlanmak yerine deneyimi az olan, bilgisi az olan kişiden yararlanma… Read More
  • Emanet İle İlgili Özdeyişler, Atasözleri ve Anlamları Emanet İle İlgili  Özdeyişler, Atasözleri ve Anlamları   Emanet edilen bir şeyi iyi korumak gerekir. Birine bir şeyi emanet etmek demek ona güvenmek, ona inanmak demektir. Onun için insanların güvenini boşa … Read More

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme