Başa Gelmeyince Bilinmez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

Başa Gelmeyince Bilinmez Atasözü İle İlgili Kompozisyon

 

Başkalarının uğradığı olumsuzlukların acı taraflarını gerektiği kadar idrak edemez. Ancak bu acıyı tattığında anlar. Bunun için de atalarımız Başa gelmeyince bilinmez.” demiştir.

 

Sevgili Öğretmenim, değerli arkadaşlarım,

Bu atasözü bize insan ilişkilerinde empati kurmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Çünkü insanları sadece kendi ön yargılarımızla değerlendirmemeliyiz. Onların neler yaşadığını bilmeden, onların ne gibi acılar ve zorluklar çektiğini anlamadan onlar hakkında ahkâm kesmemeliyiz. Örneğin; Bir anda tüm servetini kaybeden yakınlarımız olabilir. Onlar için aklını kullansa böyle olmazdı, şöyle yapsaydı, böyle yapsaydı diye onlar hakkında olumsuz konuşulmamalıdır. Çünkü o kişilerin ne duygular içinde olduğunu bilemeyiz . Bunun için de dünyaya o kişinin gözü ile bakmayı bilmeliyiz. Çünkü başa gelmeyince bilinmez. Başa gelmediği için de eleştirmek, güzel söz sanatları yapmak insana kolay gelir. Oysa aynı durum kendi başına geldiği zaman anlar  kişi neyin ne olduğunu ama iş işten geçmiş olur.

 

Yakınını kaybeden birine ağlama bu da geçer demek yerine onun yanında sessiz kalıp onun acısını idrak etmek ve onu anlamaya çalışmak en güzel empati örneği, en güzel olgunluktur aslında. Böylece o kişiyi boş laflarla oyalamamış ve onu daha iyi anlamış oluruz. Başa gelmeden bilinmez ama insanın insanı anlaması, ona desteğini hissettirmesi de ayrı bir güzellik olsa gerekir. Atasözünden anladıklarım ve anlatacaklarım bunlardır. Dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme