İnsan İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

İnsan İle İlgili Atasözleri ve Anlamları


İnsanoğlu çok farklı bir canlıdır. Mutlu, mutsuz, duygulu, duygusuz, iyi, kötü,  akıllı, akılsız kavramları da insana ait kavramlardır.


İnsan ile ilgili atasözleri ve anlamları şunlardır:

İnsan karır, gönül karımaz: Yıllar geçtikçe insan yaşlanmaya başlar, vücudu zayıflar be halden düşer fakat insanın gönlü hep taze gelir. Gönül her olumsuzluğa rağmen her güzel olanı arzular. Sevgi ve yaşama heyecanı kaybolmaz.

İnsan dilinden, hayvan başından bağlanır: Hayvan başından bağlanır ve dizginlenir insan da  diline  sahip çıkmalı, ağzından çıkan şeyin ne olduğunu bilmelidir

İnsan insan lazım olur: İnsan, sosyal bir varlık olduğu için  insana muhtaçtır.

İnsan iş başında belli olur: Bir kişinin ve becerikli olduğu yaptığı işlerden anlaşılır.


İnsan ettiğinden bulmaz, etmediğinden bulur: İnsan yapmadığı bir şeyden dolayı hem suçlanabilir hem de zarar görebilir.

İnsan insanın şeytanıdır: Kötü arkadaş, insanı doğru yoldan uzaklaştırır, kötülüğe bulaşmasına sebep olur.

İnsan eşek olunca semer vuran çok olur: Bir kişi kendi hakkını aramayı bilmezse, herkese boyun eğerse onu kullanan ve onun sırtından geçinen pek çok kimse olur.

İnsana insana benzemez: Her insan farklı karaktere sahiptir. Onun için her insanı aynı değerlendirmek doğru olmaz.

İnsan iki kere ölmez: İnsan bir kere ölecektir. Onun için en ufal bir problem karşısında  her gün  ölümü düşünmeye gerek yoktur.

İnsan azmayınca belasını bulmaz: İnsan hayatta ne yaparsa kendisi için yapar. İyiliği de kötülüğü de kendi için yapar. İnsan belaya bulaştığı sürece başından bela eksik olmaz.

İnsan ayaktan, at tırnaktan kapar: Hastalıkların birçoğu ayağımızı üşütmemizden kaynaklanır. Ata da hastalık tırnağı ile bulaşır. Ayağımızı sıcak tutmalıyız, kendimizi mikroplara karşı korumalıyız.


İnsan anasından bir kere doğar: Hayata bir kez geldiğimiz için hayatın kıymetini bilmeliyiz, güzelliklerinin farkında olmalıyız çünkü o güzellikler bir daha ele geçmeyebilir.

İnsan ektiğini biçer: Her şey karşılıklıdır. Nasıl davranırsan öyle karşılık görürsün anlamında kullanılan atasözüdür.

İnsan bilmediğinin düşmanıdır: İnsan bilime ve öğrenmeye muhtaçtır, yeni bir şey öğrenmek için mücadele der, onun savaşını verir.

İnsan doğduğu yerde değil, duyduğu yerde: İnsan dünyaya geldiği yeri değil geçimini sağladığı yeri yurt edinir.

İnsan görürsün, yüreğindekini ne bilirsin: İnsan içindeki kolay kolay dışarı belli etmez. Sinsi mi, samimi olduğunu dışardan anlamak zordur.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme