Devlet İle İlgili Atasözleri Ve Anlamları

 

Devlet İle İlgili Atasözleri Ve  Anlamları


Devlet oğul, mal tahıl, mülk değirmen:  Evlat mutluluk veriri, tahıl en çok gereksinim duyulan ürünlerdendir, değirmen de en iyi mülktür anlamında kullanılan atasözüdür.

Devletlinin karnı gen gerek: Devlet için çalışanlar, devlete hizmet edenler   hoşgörülü insanlar olmalıdır, gönül almayı bilmeli, devle adamı gibi konuşmasını bilmelidir.

Devlet adama ayağıyla gelmez:  Mutluluk, zenginlik veya makam durup  dururken elde edilemez, insan bunlar için hep çalışıp gayret göstermelidir.


Devletliye dokun geç, fukaradan sakın geç: Zengin kimseler ile  az da olsa bir alakan olsun günü gelir belik ona bir işin düşer ve ondan yararlanırsın ama yoksula yaklaşma o senden daha çok yararlanmak ister.

Devletli yanını kaşısa yoksul para verecek zanneder: Yoksul kişiler  varlıklı kimselere umutla, beklenti ile bakarlar. Onlar zengin olduğu için bir ufacık harekette bir şey verecek sanırlar. Onların ufak bir hareketinde kendileri ile ilgili bir durum var zannederler.

Devlet malı balık kılçığıdır, yutulmaz: Devlet malı kişinin isteğine bağlı olarak rahatça kullanılamaz. Kullanılsa bile günü gelir bunun hesabı tek tek sorulur ve kimsenin yaptığı, çaldığı yanına kâr kalmaz.


Devletli gözü perdeli olur: Zengin ve işi yolunda olan kişiler fakir kişilerin durumundan anlamazlar.

Devlet mansıbı bir güvercinliktir, konan göçer: Devlette makam ölünceye kadar bir kişiye ait değildir. Sırası gelen görevini yapar, sonra bir başkası gelir o görevi devam ettirir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme