Büyük Atatürk’ten Küçük Öğütler Kitabında Geçen Özlü Sözler

 

Büyük Atatürk’ten Küçük Öğütler Kitabında Geçen Özlü Sözler


 Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ilk cumhurbaşkanı büyük insan Mustafa Kemal Atatürk'ü Çanakkale'de, Amasya'da, Erzurum'da, Sivas'ta, Ankara'da, Sakarya'da, Büyük Taarruz'da, Cumhuriyet'i kurarken, devrimleri yürütürken gündelik hayatı içinde, incelikleri ve insani yönleriyle tanıtan ve onun hakkında güzel anılara yer veren harika bir kitaptır.

Kitapta geçen özlü sözler  şunlardır:

 “Masalları bırakınız. Her şeyin kaynağı insan zekâsıdır. Siz bana zekânın simgesini, zekânın armasını arayınız!”

"Okurken sık sık gözlerim yaşarıyor... Fakat onun da çaresini buldum. Beyaz bir tülbent aldırdım, parça parça kestirdim; yaşardıkça gözlerimi siliyorum."

“Atatürk ortaya konan önerileri tek tek okumaya başlar. "Atatürk bizim en büyüğümüzdür!" Üstünü çizer. "En büyük Türk, Atatürk!" Üstünü çizer. "Türk milleti asırlardan beri bağrından bir Mustafa Kemal çıkardı!" Üstünü çizer... Çizer... Çizer Önüne getirilen bütün önerilerin üstünü çizen Atatürk, sonunda şu cümleyi yazar: "ATATÜRK, BİZDEN BİRİDİR!"

''Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir! İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır.''


“Öğrenci için en saygıdeğer insan ,öğretmendir.”

“Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir."

“Çocuklara biricik öğüdüm: Türkler hakkında her işittiklerine gerçekmiş gibi bakmayıp kanılarını bilimsel ve esaslı incelemelere dayandırmaya önem vermeleridir.”

“Siz öğretmenler toplantısında ne yapmışsınız öyle? Ne ayıp, ne ayıp! Toplantıya kadın öğretmenleri de çağırmışsınız! Fakat onları niçin ayrı sıraya oturttunuz? Sizin kendinize mi güveniniz yok, yoksa Türk kadınının faziletine mi? Bir daha böyle bir ayrılık görmeyeyim, anlaşıldı mı?”

''Dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir! İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır.''

“İşte bu kürsüden, bu Büyük Meclis’in Başkanı olarak, bütünlüğümüzü oluşturan bütün üyelerin her biri adına ve bütün Türk ulusu adına diyorum ki: Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini, Bulunur kurtaracak bahtı kara mâderini!”

“Vatan elden giderse evladın ne hükmü kalır?”

“Gözlerinle elbette göremezsin ama aklınla görürsün."

“Bilim aynı zamanda bilinenin ötesine geçmek değil midir?”


“Eğitimdir ki, bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir millet halinde yaşatır; ya da bir milleti esirlik ve yoksulluğa düşürür.”

“Geldikleri gibi giderler.”

 

"Benim değil memleketin hayatı söz konusu!"

"Bayrak, bir milletin bağımsızlık simgesidir. Düşman da olsa saygı göstermek gerekir. Bayrağı yerden kaldırıp topun üstüne koyunuz."

“Atatürk bir gün yaveriyle Köşk' ün bahçesinde yürüyordu. Bahçedeki yollardan birinin üzerinde duran çok yaşlı ve büyük bir ağaç vardı. Ağacın bir yanında dik bir sırt, diğer yanında suya çekilmiş bir havuz olduğu için yolu büyük ölçüde kapatmakta, yürüyüşü zorlaştırmaktaydı. Bahçe Mimarı Mevlut Baysal, Köşk' te yeni işe başlamıştı. Atatürk ve yaverinin yoldan eğilip bükülerek geçtiğini görünce, hemen atılarak, "Buyurursanız, derhal keselim Paşam, " dedi. Bunu duyan Atatürk, bahçe mimarına dönüp sertçe baktı. "Yahu," dedi, " sen hayatında böyle ağaç yetiştirdin mi ki keseceksin?"

“Bu dünyada her şey insan kafasından çıkar . Bir insan başının ifade edemeyeceği hiçbir şey tasavvur edemiyorum.” Mustafa Kemal Atatürk

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme