Eşek İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

Eşek İle İlgili Atasözleri ve Anlamları

 

1) Eşek yüklü olunca anırmaz: Eşek, rahat ortamlarda anırır, üzerinde yük varken bu kadar rahat anıramaz. Ağır iş koşullarında çalışan kişiler de  yeterince eğlenemez.

2)Eşek çamura bir kez çöker: Eşek korkak bir hayvan olduğu için ürktüğü bir yere bir daha yaklaşmaz. Yaşanan olaylardan en saf, en aptal kişi bile  ders çıkarmasını bilir.

3) Eşek güle, bülbül güle aşıktır: Bülbül gülü sever, eşek de külün üstünde  yatıp yuvarlandığı için külü sever. Her insan mutlu ve rahat olduğu ortamı ister ve sever.

4) Eşek sürme ile yürür: Eşek kendi başına yürümez, ancak bir sürerse yürür. İnsan da işini kendisi yapmalıdır. Başkasının uyarmasını ya da zorlamasını beklememelidir.


5) Eşeğin kulağını kesmekle küheylan olmaz: Eşeğin kulağını kesince ata eşek at olmaz. Göstermelik davranışlar gerçek kişiliğimizi gizleyemez.

6)Eşek kocamakla tavla başı olmaz: Tavla başı insan olduğu için, eşeğin kocaması onun hayvan olmasını engellemez. Yöneticilik yaşlılara değil akıllı kimselere verilmelidir.

7) Eşeğin hesabı başka, eşekçinin başka: Eşek çalışmak istemez ama sahibi ondan daha çok faydalanmak ister. Menfaatlerimiz için başkalarına zarar vermemeliyiz.


8) Eşeğin anırmazı olmaz: Kaba insanlar hep kaba olurlar, onlardan uyumlu be nezaketli olmaları beklenmemelidir.

9)Eşek eşeği ödünç kaşır: Yardımlarımızı karşılık beklemeden yapmalıyız.

10)Eşeğe semeri yük değil: Çalışana, araç ve gereci yük olmaz.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme