Nuri Pakdil Hakkında Bilgi Veriniz.

 

Nuri Pakdil Hakkında Bilgi Veriniz.


Nuri Pakdil Yedi Güzel Adam’dan biridir. Hatta Yedi Güzel Adam’ın yıllar önce Trt 1 de dizisi de yapılmıştır. O diziyi islediğiniz zaman Nuri Pakdil hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Nuri Pakdil İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. İlk şiir ve denemelerini Kahramanmaraş’ta Demokrasiye Hizmet Gazetesi’nde yayımlamıştır. Nuri Pakdil, 2013'te Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne, 2014'te de Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne layık görüldü. Eserlerinde dünya ve estetik görüşünü İslami referanslara dayandırmıştır. Öz Türkçe sözcükler ve devrik cümle kullanımı ile dikkat çekmiştir. Nuri Pakdil, yazmanın kendisi için ne anlam ifade ettiğini şu şekilde açıklamıştı:


"Benim için yazı yazmak bir bakıma savaşmak demektir. Çünkü yazılarımda, her türlü putçuluğa karşı, her türlü yabancılaştırmaya karşı, her türlü sapmalara karşı vermekte olduğum savaş anlatılmaktadır. Yazılarımda kirli mülkiyet tutkusunun insanı ele geçirmesi anlatılmaktadır. Yazılarım, kapitalizme ve sömürü düzenine karşı bir tepkiyi, bir eleştiriyi ifade etmektedir."


Nuri Pakdil, üst solunum yolları enfeksiyonu nedeni ile kaldırıldığı Ankara Şehir Hastanesi'nde 18 Ekim 2019'da öldü. Cenazesi, Hacı Bayram Veli Camiisinde  kılınan cenaze namazının ardından Taceddin Dergahı'nda defnedildi.


Eserleri şunlardır:

 Şiir: Anneler ve Kudüsler, Osmanlı Simitçiler Kasidesi, Ahid Kulesi, Sükut Suretinde.

Gezi: Batı Notları

Deneme: Klas Duruş, Bir Yazarın Notları, Biat Bağlanma, Otel Gören Defterler, Derviş Hüneri, Arap Saati, Edebiyat Kulesi, Kalem Kalesi

Tiyatro: Korku, Umut, Bir Avuç Güneş, Put Yapımevleri, Kalbimin Üstünde Bir Avuç Güneş.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme