Teknoloji Bağımlılığı Konulu Konuşma

 

Teknoloji Bağımlılığı Konulu Konuşma


Teknoloji bağımlılığı insanları sosyal yaşamdan koparan, bireyin günlük sorumluluklarını aksatmasına neden olan bir bağımlılıktır. Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türüne teknoloji bağımlılığı denir.

 

Sevgili Öğretmenim,

Teknoloji bağımlısı insanlar bir zaman sonra mutfağa bile gidemeyecek kadar kendini güçsüz hisseden, elindeki telefon ya da tablet alındığı zaman sinir krizleri geçiren, kendisine ve çevresine zarar veren kimselerdir. Teknoloji bağımlılığı; bireyi  gerçek yaşamdan koparır. Teknolojiyi faydamıza kullanmadığımız zaman o bizim için zarara dönüşebilir. Örneğin; internetten ödevlerimizi araştırabiliriz, eğitici videolar izleyebiliriz . Bu gayet güzel olur. İnternetten sadece oyun videoları izlersek, eğlence videoları izlersek, bizi ilgilendirmeyen, ahlaki olmayan içerikler izlersek kendimize en büyük kötülüğü etmiş oluruz. Onun için teknolojiyi yerinde ve zamanında, amacına uygun olarak kullanmak gerekir.

 

Sevgili öğretmenim teknoloji bağımlığının getirdiği sonuçlar şunlardır:

Birey depresyona girer, bireyin uyku kalitesi düşer, gün içindeki sorumluluklar zamanla ihmal edilmeye başlanır, akademik başarıda düşüş gözlenir, zaman kavramı yitirildiği için zaman boşa akıp gider ve giden zaman da pişman olunsa bile bir daha yerine gelmeyecektir. Kişide suçluluk duygusu oluşabilir. Birey  çok fazla teknoloji ile iç içe kaldığı zaman hem onun başından ayrılamaz, hem de kendini suçlu hissedebilir. Tıpkı kilolu olduğu halde zayıflamak isteyen ama inatla yemeye devam eden, aynı zamanda kendini de suçlamaya devam eden kimse gibi.

 

Çünkü hem yemeye devam edip hem de kendini suçlu hissetmek de kişinin bir süre sonra psikolojisinin bozulmasına neden olabilir. Teknoloji bağımlılığı da aynı yeme bozukluğu gibi kişide psikolojik sorunlara neden olabilir. Omurga ağrıları, baş ağrıları, gözlerde problem, sağlıksız beslenme, öfke kontrol bozukluğu, tahammülsüzlük, ani ruh hali değişimleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bunun için her şeyde ölçülü olmalıyız ve güzel alışkanlıklar kazanmalı ve aşırı bağımlılığa teslim olmamalıyız.  Anlatacaklarım bu kadardı. Dinlediğiniz için teşekkür ediyorum.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme