Efendi Adam Kendisinden Çok Şey Başkasından Fazla Az Şey Bekler Sözü İle İlgili Kompozisyon

 

Efendi Adam Kendisinden Çok Şey Başkasından Fazla Az Şey Bekler Sözü İle İlgili Kompozisyon


Efendi adam kendisinden çok şey başkasından az şey bekler der Konfüçyus. Başkalarından bir şey gelecek, başkaları  bizim için bir şey yapacak diye bir beklentiye girmemeliyiz. İlk olarak her şeyi kendimizden beklemeliyiz ve bunun için de çok çalışmalıyız. Beklenti içine girmektense biz başka insanlar için çeşitli fedakarlıklar yapmalıyız.

 

 Çalışkan ve üretken insan, zihnini bir işle meşgul eden insanın vakti boş olmaz. Bu insanlar hem kendileri için çalışırlar, hem de başkaları için çalışırlar. Bir insan zor bir duruma düştüğü zaman böyle kimseler ellerinden gelen her türlü fedakarlığı gösterirler. Kendini bilen kimse başkalarının vereceği herhangi bir yardımı beklemez. O başkalarına yardım eder, o başkaları için bir şeyler verir ve daha çok kendi hedeflerinin gerçekleşmesi için planlar yapar, çalışır ve küçük çıkarlar peşinde koşmaz. Yani kurnazlık yapmaz. Efendi insanlar; fedakar insanlardır,  merhametli ve vicdan sahibi insanlardır. Küçük hesaplar peşinde koşmadığı için toplum gözünde değerli olan kimselerdir. Kendimi, nasıl daha iyi geliştirebilirim, nasıl daha üretken ve çalışkan olabilirim, nasıl daha iyi para kazanıp başka insanlara daha faydalı olabilirim düşüncesi içinde yaşamaya devam eder efendi kimseler. Çünkü böyle kimseler asil kimselerdir.

 

Kimi insanlar vardır ki beş kuruş daha fazla kârım olsun diye kurnazlıklar yaparlar ama büyük ufukları göremezler. Oysa kurnazlık yapmayan, sadece kendisinden beklentisi olan ve bunun için çok ama çok çalışan kimseler başkalarından bir şey beklemezler, başkalarına yardımcı olurlar ve her zaman da insan olarak yaşamaya, insan olarak kalmaya ve insan olarak anılmaya devam ederler.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme