Ülkemizde Aile İçi İletişimde Yaşananlar ve Toplumun Bu Duruma Bakışı Konusuyla İlgili Konuşma

Ülkemizde Aile İçi İletişimde Yaşananlar ve Toplumun Bu Duruma Bakışı Konusuyla İlgili Konuşma


Aile içi iletişimin iyi olması, aile bireylerinin nezaketli olması, ben değil biz anlayışı ile hareket edilmesi, empati kurulması, sevginin ve saygının olması aile bireylerini birbirine güçlü bağlarla bağlar.

Sevgili öğretmenim, değerli arkadaşlarım!

 

Biliyorsunuz ki aile demek samimiyet demek, sıcaklık demek, koşulsuz sevgi, ait olduğun yer, güvendiğin, nefes aldığın yuvan demektir. Bir aile içinde sürekli olumsuz eleştiriler, ön yargılı davranışlar, sevgisizlik, saygının ortadan kalkması, sadakatsızlık, yalan söyleme, teknoloji bağımlılığı, iş yoğunluğu, samimiyetin ve duyguların azalmaya başlaması aile içi iletişimde sorunlara neden olur. Aile içi iletişimde en önemli sorunlardan biri de anne ve babanın birbirini iyi dinlemeden hemen tartışmaya başlamaları, birbirini suçlamaya başlamaları, öfkelerine hakim olamamaları, en ufak bir tartışmada bile en sona söylenmesi gereken sözleri en başta söylemeleri, aile büyüklerinin( kaynana, kayınbaba) suçlanması gibi sorunlar ailede iletişimin kopmasına neden olmaktadır.

 

 Üstüne bir de inatçılık bu sorunların tuz biberi olmaktadır. Bu durumda ailedeki çocuklar psikolojik olarak çok kötü etkilenmekte ve onlar da bu durumdan dolayı kendilerini suçlayabilmekte ve içten içe çok üzülmektedirler. Aile içi iletişimin sorunlu olması aile kurumunu bir zaman sonra bozmaya, evde huzurun kalmamasına neden olmaya başlamaktadır. Bundan dolayı toplum olarak aile kurumuna verilen önem artmalı ve aile kurumunun eski kutsallığı tekrar ön plana çıkarılmaya çalışılmalıdır.


Sevgili dinleyiciler!

Sadece aile içi iletişimde sorunların ortadan kalkması için devlet de bu olaya müdahale etmeli ve aileye destek olmalıdır.

Toplum olarak aile kurumunun korunması için, aile içinde sağlıklı çocuklar, sağlıklı ebeveynler olması için devlet bu konuda aileye destek olmalı, ülke olarak daha çok gelişmeli ve ailelerin ekonomik sorunları ortadan kaldırılmalı, işsizlik sorunu ortadan kaldırılmalı, her aileye birer psikolojik danışmanı olmalı ve ailede huzur sağlanmalıdır.

Aile içi şiddet yok edilmelidir. Şiddetin her türlüsüne toplum olarak karşı durulmalıdır. Kadının erkeğe, erkeğin kadına şiddeti asla kabul edilmemelidir. Anne ve baba adayları bakamayacağı çocuğu dünyaya getirip de bir de çocuğun hayatını zindana çevrilmemelidir. Aile kurumu ayaklar altına alınmamı, ailenin değeri artırılmalı, aile içinde iletişim daha sağlıklı kurulmalıdır. Bunun için de hep birlikte dayanışma içinde olunmalı, aileler mutlu bir şekilde yuvalarında yaşamaya devam etmelidir.

Şunu unutmayalım ki: " İnsanları geçimsiz yapan sevgisizliktir, birbirine düşman eden iletişimsizliktir, güzellikten yana ne varsa yok eden ilgisizliktir der Konfüçyus. İşte bundan dolayı da her şeyin başı doğru iletişim kurmak, sevdiğimiz insanları ilgiden mahrum bırakmamak ve aile sıcaklığını her daim hissetmek aile bireylerini mutlu ve güçlü yapar.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme