“Denize Düşen Yılana Sarılır.” Atasözü İle İlgili Hikaye

 “Denize Düşen Yılana Sarılır.” Atasözü İle İlgili Hikaye


Hava kararıyordu. Akşam olmak üzereydi. Babam henüz işten gelmemişti. Annem yemeği hazırlıyor, ben de ödevlerimi yapıyordum. Abim ise üniversiteyi kazandığı için İstanbul’da okuyordu. Biz ise ailece Zonguldak’ta yaşıyorduk. Babam maden işçisi olduğu için gece gündüz demeden çalışıyor ve alın teri ile ekmeğini kazanıyordu. Büyük adamdı benim babam. Kimseye boyun eğmeyen, kul hakkı yemeyen biriydi. Babam her ne kadar çalışsa da abim Fuat tıp fakültesi okuduğu için ona yeterli para gönderemiyor ve bunun için de çok üzülüyordu. Yemeklerin kokusu burnuma gelirken zil çaldı. Hemen kapıya koştum ve gelen babamdı. Babamın boynuna sarıldım ve  yüzündeki, ellerindeki kömür karasını öptüm ve canım babam benim diyerek ona sevgimi gösterdim. O da bırak beni Erdem elimi, yüzümü yıkayım da öyle öpersin dese de ben onu öpmeye doymadım.

 O kömür karası olan yüz bir işçinin alın teri, nuru, göz yaşıydı bence. Ben de gelecek yıl üniversite sınavına girecektim ve benim yaşım da 17di. Abim Fuat ise birinci sınıf öğrenciydi. Hep birlikte akşam yemeğine oturduğumuz sırada babamın telefonu çaldı. Arayan abimdi. Üniversite kitaplarından bazılarını alamazsa öğretmenler onu bir daha derse almayacaklardı. O kitaplarının her birinin tanesi de altı yüz Türk Lirası ediyordu. Babam  bunu duyunca üzüldü ve kara kara düşünmeye başladı. Kim yardım edecekti ki bize. Kimsemiz yoktu babamızdan başka. Amcamız vardı ama o da çok kibirli ve cimri bir insandı. Kimseye kuruşunu dahi vermez, insanlara ardım etmekten nefret ederdi. Babam ondan da isteyemezdi para ama amcamdan başka borç para isteyecek hiç kimsesi de yoktu. Karmakarışık duygular içindeydi babam.

 Üzülüyordu çocuğuna yeteri kadar para gönderemediği için. Ne yapıp ne edip bu parayı bulacak ve amcamın karşısına çıkacaktı. Çünkü abimin geleceği söz konusuydu. Abim sınavlarında kalırsa okuyamaz ve bunun sonucunda doktor olamaz ve bütün emekler çöpe giderdi. Babam paltosunu aldığı gibi abisinin evine gitti. Beni de  yanına almıştı. Amcamlara vardığımızda onlar da çay içiyordu. Babam biraz sohbetten sonra sonra asıl konuya geldi ve  derdini açıkladı. Bu durum amcamın hiç hoşuna gitmedi  ama tamam sana borç para veririm ama geri kuruşuna kadar isterim dedi. Babam da onuru kırılmasına rağmen olur abi elbette öderim diye karşılık verdi. Böylece babam denize düştüğü için kötü olan amcama, yani yılana sarıldı ve abimin derslerinden geri kalmaması için her türlü zorluğa göğüs gerdi canım babam. Abisine el açtı ve bu zor durumda ona sığındı .

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme