“El Yarası Geçer, Dil Yarası Geçmez.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon

“El Yarası Geçer, Dil Yarası Geçmez.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon




El yarası geçer çünkü  yara zaman içinde düzelir ve el de kendi haline gelir. Dil yarası ise öyle gözle görülüp zamanla çabuk geçebilecek şey değildir. İnsan dili ile birini yaraladığı zaman o yara yıllar geçse de unutulmaz. Kırılan kalp, yaralanan ruh insanı bir anda toparlamaz. İnsan bir kere duyguları olan akıllı varlıktır.

 Kendisine söylenilen kırıcı ve kötü sözleri unutamaz ve bu sözler karşısında üzülür. Onun için konuşurken ağzımızdan çıkan her bir söze dikkat etmeliyiz. Diline hakim olmayan insan en büyük zararı kendine verir. İnsanlarla iyi geçinmeyen, herkesi kötüleyen, herkesi yaralayan insanı kimse sevmez ve böyle kimseden uzaklaşırlar.  Dil yarasının  insanlarda nasıl kötü bir his bıraktığını anlatmak için söylenmiş şu söz çok da anlamlıdır: "Dilini tut ve bil ki, dil yarası bıçak yarasından daha vahimdir." Gerçekten de dil yarası bıçak yarasından daha beterdir.

 Bundan dolayı elimizden geldiği kadar insanları kırmamalıyız, dilimize hakim olmalıyız. Bunu yaptığımız zaman hem vicdanımız rahat olur hem de kimse bizden nefret etmez ve hayatımıza daha huzurlu bir şekilde devam ederiz. Yok dilimize hakim olmayacaksak o zaman istemediğimiz sözleri duymaya da hazır olmalıyız ve insanların bizden soğumasını da engelleyemeyiz.


1 yorum:

Deneme