“Tatsız Aşa Tuz Neylesin, Akılsız Başa Söz Neylesin.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Tatsız Aşa Tuz Neylesin, Akılsız Başa Söz Neylesin.” Atasözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Yenilen yemeğin yağı, salçası, gerekli olan diğer malzemeleri eksikse sadece tuzu yerindeyse bunun hiçbir anlamı olmaz. Aş bütün malzemeler olunca lezzetli olur. Akılsız insana ise ne kadar söz anlatırsan, onu doğru yola yönlendirmeye çalışırsan çalış o yine akılsızlığı yolundan gidecek ve kimseyi dinlemeden kendi bildiğini yapmaya devam edecektir.

Tatsız aşa tuz neylesin, akılsız başa söz neylesin atasözü ile anlatılmak istenen de şudur: Bir nesne herhangi bir yarar sağlamıyorsa  ufak tefek çabalarla onu bir şeye benzetmek mümkün olmaz. Aptal kimseleri de  sözle,  dil dökmekle, yalvarmakla  akıllı bir kimse haline getirmek mümkün olmaz. Çünkü onlar akılsızlığından memnun cahil kimselerdir ve kendileri için faydalı şeyler yapmazlar. Akılsız insanlar için boş yere zamanımızı kaybetmemeliyiz. Sözümüzü dinleyen, bizimle birlikte kendini geliştirmeye çalışan ve  bizden bir şeyler öğrenmek için can atan kimselere yardımcı olmalıyız ve bizler bir başkasından başka şeyler öğrenmeli, akılsız davranmamalıyız.

 Aklını kullanmayı bilmeyen insanlar da değişmesini beklemeliyiz. Onlar ne zaman değişmek isterlerse o zaman değişirler ve belki bir gün bir olay onlara ders olur ve keşke deneyimli insanların sözüne kulak assaydım derler.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme