İbn- i Sina'nın Çalışmaları İle İlgili Bir Kompozisyon Yazınız. Bu Kompozisyonu Sınıfta Öğretmeninize Okuyunuz.

 İbn-i Sina'nın Çalışmaları İle İlgili Bir Kompozisyon  Yazınız. Bu Kompozisyonu  Sınıfta Öğretmeninize Okuyunuz.


İbni Sina diğer adı ile Ebu Ali Sina’dır. Kendisi Özbekistan doğumludur. Buhara yakınlarındaki Efşene köyünde dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlarda Kuran-ı Kerim’i ezberlemiş, daha sonra tıp, ruhbilim, metafizik, mantık, astronomi  akıl, bilimlerin ayrıştırılması ve felsefe alanında  çalışmalar yapmıştır.. İbn-i Sinâ, ilk olarak 997 yılında  bir Emiri  ölümcül bir hastalıktan kurtarmıştır ve daha sonra o Emirin yanında çalışmaya başlamıştır. Emiri ölümden kurtardığı için  İbn-i  Sina'ya ödül olarak Samanilerin resmi kütüphanesinden istediği kadar faydalanacağı söylenmiştir. Bu da ona en büyük ödül olmuştur.


O zaten okumayı, araştırmayı, deney ve gözlem  yapmayı çok sevdiği için bundan büyük mutluluk duymuş ve durmadan okumaya başlamıştır. Bir insan başarılı ve bilgili ise onu kıskanan cahil kimseler de muhakkak olacaktır. Kütüphanede bir yangın çıkmıştır.  İbni Sina’yı kıskanan bir takım kişiler onu bilerek kundaklama yapmakla suçladı ve daha sonra İbni Sina oradan ayrılmak zorunda kaldı. Kütüphaneden de yeterince faydalanmış ve çok bilgili olmaya devam etmişti.


 İbn-i Sina'ya göre önemli  olan hastalıkların nedenlerine inmektir. Hasta kişi neden hasta olmuştur, bu hastalığa sebep olan şeyler nelerdir diyerek olayın köküne inmiştir. Hastalıkların çoğunun insanın sağlıksız beslenmesinden kaynaklandığını ifade etmiş ve iradesizliğin hastalığa neden olduğunu da dile getirmiştir. İnsan iradesine hakim olmalıdır ve sağlığı için de sağlıklı gıdalar tüketmeli ve çok fazla yemek yememelidir.  Çok fazla yemek insanda çeşitli hastalıklar ortaya çıkarır demiştir. Kendisi hekimlerin önderi olarak bilinir. 





Yazdığı eser  olan El- Kanun fi’t - Tıb  Avrupa Üniversitelerinde  tıp biliminde temel eser olarak okutulmuş ve okutulmaya da devam etmektedir.   Ona göre  hastalığın bir çok nedeni gözle görülemeyen mikroplardan kaynaklanmaktadır. Onun için de  ilk defa mikrobun varlığı fikrini ortaya koyan bilim insanı da İbn- i Sina olmuştur.

 Tıp alanına faydası şu çalışmaları olmuştur:


1. Kitap: , Fizyoloji, anatomi,  hijyen ve genel tedavi prensiplerini
2. Kitap: Farmakoloji ve materya medikayı ( İlaçların kökenlerini ve yapılarını ele alan bilim dalına materia medica denilir.
3. Kitap: Organik hastalıkların 22 bölüm halinde anatomi-patolojik bakımdan incelenmelerini ele almıştır.
4. Kitap:  iltihaplar, ateşli hastalıklar  kaşıntılar, cerrahi ve kırıklar, zehirlenmeler ile cilt hastalıklarını
5.Kitap: Tedavi metotları ile 800’e yakın ilacı ve tesir mekanizmalarını  içerir.

1 yorum:

Deneme