“Eğitimden Yoksun Olan İnsanlar, Ölünceye Kadar Şahsiyetsiz Kalmaya Mahkumdurlar.” (Ziya Gökalp) Sözünü Açıklayınız.

 “Eğitimden Yoksun Olan İnsanlar,  Ölünceye Kadar Şahsiyetsiz Kalmaya  Mahkumdurlar.”  (Ziya Gökalp) Sözünü Açıklayınız.

 

İnsanı geri kalmışlıktan kurtaran, onun algılarını açan, onu hayata karşı da daha sorgulayıcı, daha meraklı eden şey eğitimdir. Eğitim diyorum çünkü eğitimin olduğu yerde bilgi edinme vardır, öğrenme vardır, merak vardır, araştırma vardır, yenilik vardır, aydınlanma vardır. Eğitimden yoksun olan insanlar, ölünceye kadar şahsiyetsiz kalmaya mahkumdur sözü ile de eğitim görmemiş insanların bir kişilik oluşturmayacağı, kendisini geliştirmeyeceği açıklanmıştır. 


Eğitimden yoksun kalan kişiler kendilerini hiçbir şekilde geliştiremezler, gündemdeki olayları takip edemez ve olan bitenden habersiz, ot gibi yaşamaya devam ederler.


 Eğitim ise insanı farklı yönlere çeker. Farklı yönler dediğim ise iyi ve olumlu olan şeylerdir. Mesela eğitim sayesinde kişi çok şeyler öğrenir, ilim ve fen yolunda kendini geliştirerek dünyaya faydalı işler bırakır. Kendini geliştiren insanlar bıraktıkları eserler sayesinde  ölümsüz olurlar ve böyle kimselerin bir kişiliği olduğu için bu tip kişilikler de asla unutulmaz. Eğitimin olmadığı yerde cehalet vardır, sabit fikirlilik vardır. Eğitimsiz insanlar ile baş etmek de zordur çünkü onları kalıp yargıları dışına çıkarmak da imkansızdır. 


Oysa eğitim bütün bu kalıplaşmış, geri kalmış fikirleri yok eder ve insanın kendini aydınlatması içi ona büyük katkı sağlar. Eğitim sayesinde bir  duruşumuz olur, kendimizi ifade etme şeklimiz olur ve hayata karşı daha atılgan ve daha  mutlu oluruz. İşte tüm bunlar için de okumalıyız, farklı kitaplar, dergiler, ansiklopediler okuyarak kendimizi geliştirmeliyiz ve eğitimin mucizelerinden, öğrenmekten asla vazgeçmemeliyiz.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme