Özgürlük Konulu Bir Özlü Söz Bulunuz ve Bu Özlü Söz İle İlgili Kompozisyon Yazınız. “Özgürlüğü Olmayan Yaşam, Ruhu Olmayan Bir Vücut Gibidir.” (Halil Cibran) Konulusu İle İlgili Kompozisyon Örneği

 Özgürlük Konulu Bir Özlü Söz Bulunuz ve Bu Özlü Söz İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

“Özgürlüğü Olmayan Yaşam, Ruhu Olmayan Bir Vücut Gibidir.”  (Halil Cibran) Konulusu İle İlgili Kompozisyon Örneği

 

Hayatın tadını çıkarmak demek özgür olmak demektir. Özgür olmayan bir insan isterse altın kaplamalı saraylarda otursun, önüne en iyi yemekler, en iyi kuru yemişler ya da meyveler getirilsin bunların hiçbir değeri olmaz.  Ya da yatlarınız, katlarınız olsun, uçaklarınız, helikopterleriniz olsun vb. Düşüncelerinize gem vurulmuş, söyleyip isteyip söylemediklerinize müdahale edilmişse, kendiniz olamamışsınız demektir. Kendi kendinizi yeteri kadar tanıyamamış, hep birilerinin egemenliği altında yaşamış ve  siz olamamışsanız burada özgürlük kavramından da söz edemezsiniz.



 Özgür olunca hayattaki her şeyin tadı da başka olur ve anın bile kıymeti insana güzel duygular yaşatır. Özgür olmayan bir yaşam, ruhu olmayan bir vücut gibidir gerçekten de. Vücudunuz varsa, dışarıdan insan görünümlü bir organizmasınız ama ruhunuzda hiç bir esenlik yok, esneklik yok,  hiçbir fırtına, yaşama sevinci ve umut yok. Çünkü özgürlük yok, çünkü kendi iradeniz yok. Bunlar olmayınca ruh fakir kalır ve özgürlüğe özlem çeker. Özgürlüğe kavuşamayan ruhlar ise sadece yaşayan, kalbi atan bir canlıdan başkası olamaz. Özgürlük öyle kuvvetli bir erdemdir ki onun değerini özgürlüğünü kaybetme tehlikesi ile karşıya karşıya kalanlar anlar.


 Özgürlüğün olduğu ortamda düşünceler serbest bir şekilde dile getirilir. İnsanlar karşılıklı konuşur, dertleşir, birbirine tahammül eder, hoşgörülü olur. Özgürlük aslında bir iç boşaltma eylemi, ruhu açma, ruhu yaşama katma durumudur. İstediğini başkalarının yaşamına karışmadan dile getirme, hayatını dileğin gibi yaşama demektir. Özgür düşünce olduğu zaman da orda bilim ve teknoloji de gelişir. İnsanlar kendilerini geliştirmek için daha çok okur, araştırır ve öğrendiği bilgileri başkalarına da aktararak toplum da gelişmiş olur. Özgürlüğümüz yok ise hayata karşı bir anlam da yüklemeyiz ve hayatın ne neşesi olur, ne de hüznü. İnsan hep sabit kalır ve insan ruhu da hiçbir zaman mutluluğu,  coşkuyu yaşayamaz, karamsar bir hayat sürmeye devam eder.


 Özgürlüğün ne denli önemli olduğunu şu sözden de anlayabiliriz: “Allah seni özgür yaratmışken , başkasının kölesi olma.” Hz. Ali.  Ya da şu söz de özgürlük ile ilgili anlamlı bir sözdür: “ Unutma, özgürlük sana yüksek dağların havasını veriri.” İşte tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi özgürlük ruhun gıdasıdır. Nasıl ki müzik ruha iyi geliyorsa, ruhumuzu hem hüzünlü, hem mutlu ediyorsa özgürlük te ruha aynı şekilde iyi gelir ve ruh doyuma ulaşır ve özgürlük sayesinde büyük hazlar edinilir.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme