“Dünyaya Bir Daha Gelsem; Ne Kadar Tank, Tüfek Ve Silah Varsa Hepsini Eritip Saz, Cümbüş ve Zurna Yapacağım.” (Aram Tigran) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 “Dünyaya Bir Daha Gelsem; Ne Kadar Tank, Tüfek Ve Silah Varsa Hepsini Eritip Saz, Cümbüş ve Zurna Yapacağım.” (Aram Tigran) Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.



Savaş, acımasız olan korkunç yüzünü gösterdiği zaman insanların  nereye kaçacağını bilmediği, dehşet verici bir  karmaşadır. Savaş olunca ne fırtınalar eser dünyada. Nice canlar yok olur, nice küçücük bebekler, henüz çocukluk çağına, ergenlik çağına gelememiş yavrular yok olur, eli, kolu tutmayan, kendini savunmaktan aciz olan yaşlılar yok olur, engeller kalır, acılar var olur ve  savaşı yaşayan kişide acı hiçbir zaman unutulmaz, kayıplar asla unutulmaz ve korku asla yok olmaz. Değer mi insanlığı yok etmeye, değer mi canlara kıymaya ve değer mi insanın insana yaptığı işkenceye, zulme, insanlık dışı harekete? 


Ülkelerin yöneticileri kendi hırslarının peşinde koşmak için, bir başka ülkenin toprak bütünlüğünü parçalamak için insanlara kıyar. Silahlar, bombalar konuşur savaşta. İnsanın sesi duyulmaz artık o anda. Sadece acı ve çığlık sesleri duyarsınız arada  ama gelen bombaların o gür esi bu sesleri de yok eder bir zaman sonra ve geriye baktığımızda büyük bir enkaz kalır savaşa esir olan ülkede. Ne çığlıklar kalmıştır artı, ne de ağlamalar. Yok olmuştur çünkü o çığlıkların zavallı sahipleri,  zulme uğrayan insanları. 


Dünyaya bir daha gelsem ; ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş, ve zurna yapacağım der Aram Tigran. Çünkü savaşın ne denli acılar bıraktığını, geride nelere yol açtığını iyi bilir sanatçı. Savaş varsa ne sanat kalır, ne eğlence. Savaş varsa  hayat o anda durur ve her yer kapkaranlık bir yere dönüşür. Felaket başlar o anda. Aram Tigran da savaşı sevmediği için, savaşta nice masum insanların yok olduğunu bildiği için dünyaya bir daha geldiğinde her şeyi müzik aletine dönüştüreceğini söyleyerek savaşa karşı olduğunu ve barışçıl bir dil kullandığını, insanlığın, insanın yaşaması gerektiğini anlatmak istemiştir bize. Tank, tüfek, silah acımasızdır ve bu aletlerde duygusallık yoktur. Onun için bırakalım bu savaş aletlerini ve konuşalım müzik aletlerini, sevgiyi, çocukların mutluluğunu ve insanlığı nasıl daha güzel hale getirebiliriz düşüncesini.

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme