“Hata Yapmak, Hile Yapmaktan Çok Daha Onurluca Bir Eylemdir.” Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 

“Hata Yapmak, Hile Yapmaktan Çok Daha Onurluca Bir Eylemdir.”  Sözü İle İlgili Kompozisyon Yazınız.

 


Yaşadığımız bu kısa hayat sürecinde  iyi günlerimiz de olur kötü günlerimizde. Acılarımız da olur, sevinçlerimiz de. Doğru bir insan, güvenilir bir insan olmak hayatta bizim için en değerli hazine olmalıdır. İnsan olarak her zaman mükemmel olamayız. Duygularımız, düşüncelerimiz her zaman aynı düzeyde olmayabilir. Hatalar yapabiliriz, kalpler kırabiliriz, yanlışlar yapabiliriz. Önemli olan yapılan hataları düzeltmek, yanlışlardan dönmektir. Hata yapmak ayıp bir şey değildir. İnsanoğlunun doğasında vardır hata yapmak. Hile yapmak ise hata yapmaktan çok daha kötü, itici ve şeytani bir durumdur.



 Dürüst insanlar, onurlu insanlar yaptıkları işlerde ve eylemlerde asla hileye başvurmazlar. Hile yapmak kişiyi değerli yapmaz, aksine insanın değerinin yerler  altında sürüklenmesine neden olur. Hile yapan kişi onursuzca bir eyleme başvurmaktadır. Örneğin; aynı iş yerinde çalışan iki mühendisi hayal edelim. Mühendisin biri çok çalışkan, emek eden, başarılı biri olsun. Diğeri ise çalışmasına rağmen daha çok hileciliğe başvursun. Arkadaşının bulduğu bir buluşu o kötü olan, hileci olan kişi çalarsa onursuzca bir davranış sergilemiş olabilir. O başarılı ve emek eden mühendis yaptığı buluşunda hatalar yapmasına rağmen hırsızlığa başvurmamış  emek hırsızlığı yapmamıştır.


 Burada  onurlu olan , çalışmasında eksiklikleri olan, hataları olan dürüst mühendistir. Yani hata yapmak kötü bir şey değildir, hile yapmak ise insana yakışmayan, insanlığa sığmayan aşağılık bir eylemdir. Ya da başka bir örnek verelim. Süt satan iki komşuyu örneklendirelim bu defa. A kişisi her sabah sütünü sağdıktan sonra içine yarım kilo kadar kadar da su katmaktadır. B kişisi ise sütü en saf hali ile almakta ve içine hiçbir şey katmamaktadır.






 Onlardan süt alan kişi her iki süt arasındaki farkı da bilmeyebilirler. Hile yapan kişi her ne kadar diğeri ile aynı parayı kazansa da hile yapmayan kişinin davranışı daha şerefli bir davranış olur. Bunun için her zaman doğruluktan, dürüstlükten yana olmalıyız. Hatalarımız olur, bunları düzeltiriz ama işimize hile karıştırırsak bu insana yakışmayan en çirkin davranış şekli olur ve sahtekarlığın ve hilenin sonu da gün gelir acı ile sonlanır. Bundan dolayı her zaman doğruluktan yana olmalıyız. Hatalarımız olsun ama hilemiz asla olmasın.

 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme