“Adamın Adı Çıkacağına Canı Çıksın.” Atasözü İle İlgili Hikaye Yazınız.
Okuldan çıkmış eve doğru giderken komşumuz Halime Hanım’ın ağladığını duydum. Komşular da Halime Teyzenin yanına gelmişlerdi. Olayı merak ettiğim için ben de hemen oraya gittim. Annem de oradaydı. Anneme ne olduğunu sorduğumda Halime Hanım’ın evinin önündeki el arabasının çalındığını söyledi. O el arabası ile bahçesinin işlerini görürdü. El arabası onun sağ kolu gibi olmuştu. Çalındığı için çok üzüldü dedi annem. Ertesi gün okula gittiğimizde konumuz hırsızlık konusuydu.
Öğretmenimiz hırsızlığın çok yanlış olduğunu söyleyince sınıftaki bir arkadaşımızın yüzü birden değişti ve kıpkırmızı oldu. Daha sonra öğretmenimize ve sınıfa iki gün önceki olayı anlattı. Ben bir hata yaptım öğretmenim dedi. Öğretmen de ona sevgi ile yaklaştı ve hiç yargılamadan nasıl bir hata yaptın oğlum dedi. Hepimiz arkadaşımızın sözüne dikkat kesilmiştik. O da komşumuz Halime Teyzenin el arabasını çaldığını itiraf etti. Bu itiraftan sonra sınıf buz kesti. Arkadaşımın adını burada anlatmak istemem ama bu yaptığından dolayı çok pişman ve üzgün görünüyordu.
Çaldığı el arabasını da sahibine teslim etti, üzülerek ve pişmanlık içinde olarak. Onun pişmanlığına ve samimiyetine çok inanmıştım. O olaydan sonra sınıftaki çoğu kişi onunla arkadaşlık kurmadı. Ben ise ona böyle bir ceza vermenin onun daha da kötü biri olmasına neden olacağını düşünerek onunla iyi geçindim. Arkadaşım sınıfta bir gün bana dönerek şunu dedi: Hasan ben hırsızlık yaptım ve artık bana hiç kimse inanmıyor, sen de inanmıyorsun değil mi? Dedi. Ben ona dönerek şunu söyledim.
Ben sana inanıyorum arkadaşım, insanın adı çıkacağına canı çıksın demiş atalarımız, toplumumuz da işte böyle dedim. Bir kere adın kötüye çıksın, seni hep öyle hatırlamak isterler, değişeceğine inanmazlar, boş ver üzülme ben sana inanıyorum dedim. O günden sonra o arkadaşımız daha iyi bir insan oldu ve bir daha asla hırsızlık yapmamasına rağmen kimse ona güvenmedi. Çünkü adı çıkmıştı bir kere.
0 Comments:
Yorum Gönder
Deneme