Ana Dilimizi Korumanın Önemi Hakkında Kompozisyon Yazınız.

Ana Dilimizi Korumanın Önemi Hakkında Kompozisyon Yazınız.

 

Dünyaya gözümü açtığımızda duyduğumuz ilk ses  anne sesi, ilk koku anne kokusudur. Çünkü insan dokuz ay boyunca içinde yaşadığı anne karnında annesine alışmıştır. Annenin konuştuğu dil bebeğin  o dile alışmasını sağlamıştır. Çünkü dil ilk doğduğumuz anda beynimize yerleşir, kalbimize yerleşir ve duygularımıza etki eder.  Dil o kadar önemli bir şeydir, her insan ana dilini sever ve ona sahip çıkmak, onu yaşatmak ister. İşte bunun için de  dil çok önemlidir. İnsan  zaman ana dilini  iyi öğrenmeli , onu yüceltmeli ve geliştirmelidir.  İnsan bunu yaparken de bir sorumluluk duygusu ile, bir benlik duygusu ile yerine getirmeye çalışmalıdır. Dil bir milletin kimliğidir, bir milletin kültürüdür ve en değerlisidir. Ana diline,  öz diline önem vermeyen milletler kısa zamanda yozlaşmaya  başlar. Hal böyle olunca da ne kültür kalır, ne de  benlik. 

 

Ana dilimiz bizim birbirimizi anladığımız, yaşadığımız çevredeki insanlar ile karşılıklı iletişim kurduğumuz en önemli aracımızdır. Onu yok etmemeliyiz. İnsan ana dilinin önemini en çok da yabancı ülkelere gidince onlar. Yabancı ülkede  dilini bilmeyen ve kendi konuştuğu dili anlamayan insanlara karşı soğuk olur ve ana dilini konuşan insanlara özlem duyar. Kişi yaşadığı yabancı  ülkede her ne kadar o ülkenin dilini öğrense de kendi dilini konuştuğu bir kişiye rastlayınca çok mutlu olur ve memleketine olan özlemi, ana diline olan özlemi bir kat daha artar. Çünkü dil insanları birleştirir, duygular birleşir, özlemler birleşir, hasretler ortaklaşır.  Ortak olan, birleştirici olan işte ana dildir, ana dilimizdir.


Ana dilimizin,  güzel Türkçemizin değerini her zaman bilmeliyiz. İş yerlerimize, alışveriş merkezlerimize, lokantalarımıza vb. Türkçe isimler koymalıyız. Daha çok para kazanmak için, daha çok dikkat çekmek için yabancı adlar kullanan kimi iş yerleri  ne yazık ki ana dile büyük darbe vurmakta ve ana dilimizin, kültürümüzün göz göre göre yok olmasına seyirci kalmaktadır. Çünkü onların hefedi dili korumak değil, ceplerindeki paraları korumaktır. Öyle kimseler de benliği olmayan, kültürüne sahip çıkmayan zavallıcıklardır. Bu olumsuzlukların yaşanmaması için her yere Türkçe adlar vermeliyiz ve ana dilimizi dünya dilleri arasına hak ettiği yere getirmeli  ve onu hep  geliştirmeliyiz. Çünkü bir millet ancak ana dili ile var olur ve ana dili ile zengin olur. Gazi Mustafa Kemal’in ana dilin önemi ile ilgili şu sözü de hiçbir zaman  unutmamalıyız:

 

*‘’ Türk milletinin dili Türkçedir. Türk Dili dünyada en güzel, en zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk, dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır. Bir de Türk Dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Çünkü Türk milleti geçirdiği sonsuz felaketler içinde ahlakını, göreneklerini, anılarını, çıkarlarını kısacası; bugün kendisini millet yapan her niteliğinin, dili sayesinde korunduğunu görüyor. Türk Dili, Türk ulusunun yüreğidir, beynidir.’’

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme