Ailenizin Düğün Gelenekleri Nelerdir? Aile Büyüklerinize Danışarak Öğreniniz.


Ailenizin  Düğün Gelenekleri Nelerdir?  Aile  Büyüklerinize   Danışarak    Öğreniniz.  

Ülkemizde düğünler kültürümüzün bir parçasıdır.  Düğün demek aynı zamanda sosyallik demek,  iletişim kurmak, ruhumuzu mutlu etmektir bence. Bizim Anadolu'da  düğünlere çok ayrı bir önem verilir.  Bunun için de  çeşitli düğün geleneklerimiz vardır.  Bizim düğün geleneklerimiz şöyledir: Erkek tarafı önceden kız tarafına haber ederek kızı istemeye gider. Kızı istemeye giderken kıza çiçek ve çikolata ve altın kolye  vb.  alınır. Aileler ilk olarak tanışır ve hal  ve hatırdan sonra esas mevzuya gelinir. ve daha sonra Allah’ın izni, Peygamber’in kavli ile gelin  babasından istenir. Daha sonra  nişan  yüzükleri  takılır. Nişan pastası kesilir. Daha sonra gelin evinin hazırladığı sıcak yemekler, sarmalar, dolmalar, tatlılar ailece yenir. Nişan aşamasının süreci bittikten sonra  düğün hazırlıklarına başlanır. 

Düğün hazırlıkları da yöreden yöreye değişir.  Her ne kadar aynı ülkede yaşasak da her şehrin, her ilçenin hatta her köyün bile kendine özgü  düğün gelenekleri  vardır. Çünkü biz kültürel olarak ve gelenek olarak zenginliği seven bir ülkenin insanlarıyızdır. Bizim yöremizde ise düğün gelenekleri şöyledir: Kız tarafı   mutfak eşyalarını alır, erkek tarafı da yatak odası takımını, kanepeleri  vb. alır. Aileler gücü yettiğince çocuklarına altın takar. Eşten, dosttan gelen takılar damat ve geline kalır.  Toplanan takılar ile evlenen  çifte verilir ve onların eksiklerinin giderilmesi sağlanır. Düğünde çeşitli  oyunlar oynanır. Halaylar çekilir, Ankara havasında oyunlar oynanır. Her çeşit oyunlar oynanabilir.  Düğünden önce erkek evinde bayrak dikilir ve gelen konuklara fıstık ve akide şekeri ikram edilir. Gelinin  üzerinden içinde bozuk para, buğday, pirinç, şeker vb. olan tabak dökülür.

Gelin eve ilk adımını atarken  geline  ayağı ile bardak kırdırılır. Gelin anne evinden alınırken damattan sandık parası alınır. Yol kesilir ve damat tarafından para alınır. Gelinin  büyük abisi , abisi yoksa babası gelinin beline kırmızı kurdela takar. Daha birçok geleneklerimiz vardır.

Not: Geleneksel Müzik Aletlerimizin Adalarını Araştırınız.
* Zurna
* Davul
* Def
* Bağlama
* Yaylı Tambur
* Kemençe
* Bağlama
* Ud
* Kava
* Gayda
* Tapan
* Tambura
* Tapan
* Tarabuka  gibi geleneksel müzik aletlerimiz vardır.

1 yorum:

Deneme