“Bir insanın bir lokma ekmek yiyebilmesi için bin kişinin çalışması gerekir.” sözünden ne anlıyorsunuz?


“Bir insanın bir lokma ekmek yiyebilmesi için bin kişinin çalışması gerekir.” sözünden ne anlıyorsunuz?

Sabah kalkıp bakkala gidiyoruz ve tazesinden hatta sıcacık, üzerinde buharı tüten birkaç ekmek alıp evimize geliyoruz. Bu iş bizim için artık her gün yaptığımız sıradan bir iş gibi geliyor ama aslında o ekmeğin soframıza gelebilmesi için yüzlerce hatta binlerce insanın emeği var. Yani, hiç bir şey öyle kolay olmuyor. Yapılan  her işin, üretilen her ürünün   üzerinde binlerce çalışanın, binlerce emekçinin hakkı vardır.

İlk önce buğdayın ekilmesi aşamasını düşünelim çiftçiler elleri ile ya da makinalar yardımı ile uçsuz bucaksız tarlalara buğdayı serpiyor. Bu tohumlar büyüyor ve başak oluyor. Olgunlaşınca bir sürü çiftçi yine tarlaya giriyor ve ekinler biçiliyor. Biçilen ekinlerin saman olacak kısmı ve un olacak kısmı yine çiftçiler tarafından ayıklanıyor. Buğdaylar değirmene gidiyor ve değirmenciler tarafından öğütülüyor ve un haline geliyor. Unlar kamyon şoförleri tarafından taşınıyor ve fırınlara geliyor. Fırıncılar bu unlardan ekmek yapıyor. Yapılan ekmekler ekmek fabrikalarının şoförleri tarafından bakkallara ve marketlere dağıtılıyor. Bakkal ve marketlerdeki görevliler de ekmekleri bizlere ulaştırıyor.

Gördüğünüz gibi bakkala girip 1 ya da 2 lira verip aldığımız bir ekmeğin orta çıkışında ne kadar insanın emeği var. Bu sebeple ekmeğimizi yerken iki kere düşünelim ve ekmeğimizin bir lokmasının bile israf olmaması için elimizden geleni yapalım.

1 yorum:

  1. Çok yardımcı oldu ve öğretmenim beğendi �� teşekkür ederim!!

    YanıtlaSil

Deneme