Bir insanın bilgisi neye yeterse yetsin onu taşıyacak erdemi bulunmuyorsa neyi kazanırsa kazansın sonunda her şeyi kaybeder


Bir insanın bilgisi neye yeterse yetsin onu taşıyacak erdemi bulunmuyorsa neyi kazanırsa kazansın sonunda her şeyi kaybeder ana fikirli bir kompozisyon içinde geçecek kelimeler: iletişim, muhakeme, törpü, kaide.

Bir insanın  bilgili olması, çalışkan olması hem kendi için  hem içinde yaşadığı toplum için yararlı olur fakat bilgi tek başına güç olamaz. Yani insan olmak için sadece bilgili ve çalışkan olmak yetmez. Aynı zamanda erdemli, güzel ahlaklı, yardımsever ve dayanışmacı bir insan olmak da gerekir. Yani bilgili olan kimsenin diğer temel ahlaki değerlere de sahip olması ve bunu yaşamında uygulaması gerekir. 

Toplum içindeki  insanlarla iyi bir iletişim içinde olmak gerekir. Ön yargılı olmamak, insanlara hoşgörü ile yaklaşmak gerekir.  İnsanlarla iletişim kurarken  de tek taraflı olmamak gerekir. Bir sorun olduğu zaman iki tarafı dinlemek yani muhakeme yapmak gerekir. İşte bunları yapınca daha iyi bir insan ve daha faydalı bir insan oluruz. Bazı  olumsuz yanlarımızı da törpülemek gerekir. Yani kaba davranışlarımız varsa bunların törpülenmesi, daha iyi bir hale getirilmesi gerekir. Örneğin; her şeyi pat diye insanın yüzüne söyleyen biriysek bu davranıştan vazgeçmemiz ve kendimizi törpülememiz gerekir. Çünkü hayatta belli kaideler, belli kurallar vardır. Kısacası insan olmak,  saygılı olmak, kibar olmak gerekir. Buna bir de kültürlü ve bilgili olmak eklenirse işte o zaman insan daha bir bütün olur ve daha bir olgun kimse olur.

İnsan hem bilgili hem de alçakgönüllü olduğu  toplum içinde daha saygın ve daha sevilen   insan olur. Bilgimiz bizi daha iyi insan ve daha  kibar  insan yaptığı zaman biz yüceliriz ve daha çok sevilir ve sayılırız.


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme