Bir Toplumun Gelişiminde Tiyatronun Önemini Uzunca Yazınız .

Bir Toplumun Gelişiminde Tiyatronun Önemini Uzunca Yazınız .

Bir toplumun uzun yıllar ayakta kalabilmesi için  dayanışma içinde , birlik beraberlik içinde olması gerekir. Çünkü toplumlar ancak bu şekilde uzun ömürlü olur. Tiyatro da bir toplumun gerçeklerini gerek sözel yolla, gerek görsel yolla; yaparak, yaşayarak anlatan bir çeşit sanat türüdür . İçinde oyuncuları olan, seyircileri olan, oyuncuların farklı rollere büründüğü, belli bir mekanı olan , özel olarak yapılmış yerlerdir . Tiyatroda anlatılanlar aslında toplumun yansıması, toplumda yaşananlar ve toplumun kültürüdür . Bunun için toplum olarak tiyatroya gereken ilgi ve önem verilmelidir . Çünkü tiyatro bize  hayatın yansımasıdır diyebiliriz .

Bir toplumda kültürel gelilşmeyi ve ilerlemeyi sağlayan gizli bir güçtür aslında tiyatro . Tiyatro, oyunu gerçekleştirecek olan oyunculara ve bu oyunun sahnelenmesini izleyecek olan seyircilere de çok büyük avantajlar sağlar. Oyunculara dili etkili ve güzel kullanmayı sağlar, oyuncuların dayanışma içinde hareket etmesini sağlar, oyuncuların sorumluluk içinde hareket etmesini sağlar, oyuncularda toplum bilincinin yerleşmesini sağlar. Vücut dilini düzgün kullanmayı öğretir, estetik algılama becerisini geliştirir ve daha birçok olumlu özellikler gelişir. Tiyatroyu izleyenlerde ise  yani daha çok toplum olarak izlediğimiz için bizler de şu özellikler gelişir : Tiyatro izleyen bireyler  kendilerini daha iyi geliştirir ve kişilerde kamu  bilinci oluşmasını sağlar. Düşünceyi harekete geçirmeyi sağlar, milli kimliği pekiştirir, kişi kendi toplumun kültürel özelliklerini daha iyi bilir , kişi oyuncuların kullandığı gibi dilini etkin kullanır, kişi bir toplum içinde kendini daha iyi ifade edebilme becerisine sahip olur, kişilerde de estetik duygular uyanır, anlatılan olaylar karşısında kişi ya da kişiler empati kurma becerisine sahip olur ve böylece başkalarını anlayan  kişiler yetişir ve bu da toplumun daha çok gelişmesini sağlar. Kişinin bireysel ve toplumsal sorumluluğunun artmasını sağlar. Tiyatroda sergilenen oyunlar ile toplum olarak  eksiklerimizi ve artılarımızın ne olduğunu biliriz ve buna kendimize çeki düzen veririz. Yani  toplum olarak daha çok gelişiriz. Kişi  toplumla bütünleşir.  Sorunlar üzerinde daha düşünürüz ve çeşitli yargılara ulaşabiliriz.  Anlatılan bir olayın  hem gülünç  hem de düşündürücü olması bizi daha çok etkiler vb. Daha birçok olumlu sonuçları olur.


Bunun için ülke olarak tiyatroya önem vermeliyiz. Okullarda öğretmenler aracılığı ile  tiyatroya yeteneği olan öğrencilere gerekli ek dersler, özel dersler vermeliyiz. Böylece de topluma  bilinçli bireyler katmalıyız.

1 yorum:

Deneme