Pazar Yerini Anlatan Bir Kompozisyon

Pazar Yerini Anlatan Bir Kompozisyon

Gördüğüm en eğlenceli ve ilginç yerlerden birisi pazarlardır . Buralarda çok ilginç bir şekilde kargaşaya dayalı bir düzen mevcuttur . Yani bu sistemi bilmeyenler için mesela bir yabancı için çok karmaşık gelebilecek bu ortam bizler için son derece normal ve tıkır tıkır işlemektedir .

Pazar yerlerinde meyve , sebze , plastik eşyalar , oyuncaklar , baharatlar , küçük hediyelik eşyalar vb. satan onlarca tezgah ve satıcı bulunur . Hepsi de ürünlerini satmak için nefeslerinin yettiği kadar bağırırlar . Gerçi günümüzde bazı belediyeler pazarcıların bağırmasını yasaklamıştır ama bence bu son derece yanlıştır . Çünkü Pazar kültürünün doğasında olan bir durumdur bu . Pazarcının bağırmasını yasaklamak bir sanatçıya ağzını açmadan şarkı söyle ya da bir ressama boya , fırça kullanmadan resim yap demektir . Pazar yerlerinin önemli özelliklerinden biri de kıyasıya pazarlıkların yapılmasıdır . İnsanlar bütçeleri ölçüsünde  en az harcamayı yapmak için pazarlığa tutuşurlar  . Pazar yerlerinin ilginç manzaralarından biri de küçük ve zararsız tartışmalardır . Bu tartışmalarda genellikle müşteri kendisi seçmek ister , pazarcı ise buna karşı çıkar . Bu sorun da pazarcı doldururken müşterinin de seçip poşet içerisine birkaç tane de kendi istediğini atması ile sonuçlanır .


Pazar yerleri her kültürden ve düşünden insanın bir araya geldiği , ilginç mekanlardır . Buralarda hem ticaret hem de sosyal ilişkiler yoğun biçimde yaşanır . 

3 yorum:

Deneme