İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır Atasözü İle İlgili Kompozisyon Örneği

İğneyi Kendine Çuvaldızı Başkasına Batır Atasözü İle İlgili Kompozisyon Giriş, Gelişme, Sonuç

"İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır" atasözü empati kurabilmemiz gerektiğini çok güzel bir biçimde anlatan atasözlerimizden biridir . İğne küçük çuvaldız ise çok daha büyük bir dikiş aracıdır . Atalarımız bu sözle iğnenin acısını gör, hisset ve  daha sonra başkasına büyük bir acı vermenin ne demek olduğunu düşün demek istemektedir .

Bu atasözümüzdeki iğne ve çuvaldız sembol olarak kullanılmıştır . Yani kötülük yapan kişi bu kötülüğün çok daha küçüğünün kendisine yapıldığında neler hissedeceğini düşünsün ve ona göre davransın demek istemektedir . Yani empati kurmalıyız , insanların neler hissettiğini düşünmeliyiz , bencil olmamalıyız . Zaten ahlakın temeli de budur . İnsan kendine yapılmasını istemediği bir şeyi başkasına yapmamalıdır .  Düşününsene sıcak bir tencereye bile elimiz değdiğinde nasıl acı hissederiz . Böyle bir acıyı bilen bir insan başka bir insanı tutup da ateşe atabilir mi ? Elbette insanlığını kaybetmemişse böyle canice bir hareketi yapamaz .

İnsanlar başkalarını anlamaya çalışmalı , başkalarının da hakları olduğunu düşünmeli , kendisinin yaşama hakkı gibi başkalarının da yaşama hakkı olduğunu bilmelidir . Bu duyguyu kavrayan ve hayatına yerleştiren insanların başkalarına zarar vermesi kesinlikle mümkün değildir .


0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme