Atatürk'ün Akıl, Bilim, Eğitim-Öğretim ve Dil İle İlgili Söyledikleri Sözler

Atatürk eğitim-öğretime çok büyük bir önem vermiş ve her fırsatta bu konu ile ilgili olarak çevresindeki insanlara sözler söylemiştir . Atatürk'ün eğitim öğretim ile ilgili sözlerinden bazılarına örnek verelim :

- Geleceğin güvencesi sağlam temellere dayalı bir eğitime, eğitim ise öğretmene dayalıdır.

- Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz…

- Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.

- Milli eğitimde süratle yüksek bir seviyeye çıkacak olan bir milletin, hayat mücadelesinde maddi ve manevi bütün kudretlerinin artacağı muhakkaktır.

- Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.

- Milli eğitim ışığının memleketin en derin köşelerine kadar ulaşmasına, yayılmasına özellikle dikkat ediyoruz.

- En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.

- Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.

- Eğer Cumhurbaşkanı olmasam, Eğitim Bakanlığı’nı almak isterdim.

- İlim ve fen çalışmalarının merkezi okuldur. Bundan dolayı okul lazımdır. Okul adını hep beraber hürmetle, saygıyla analım.

- Okul sayesinde, okulun vereceği ilim ve fen sayesindedir ki, Türk milleti, Türk sanatı, Türk ekonomisi, Türk şiir ve edebiyatı bütün güzellikleriyle gelişir.

- Öğretmenlik ömür boyu sürecek bir öğrenciliktir.

- Toplumun düşmanı cehalet, cehaletin düşmanı öğretmendir.

- Yeni nesil, en büyük Cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır.

- Öğretmenler her fırsattan yararlanarak halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutan bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır . 

0 Comments:

Yorum Gönder

Deneme