Söz Ola Kese Savaşı Söz Ola Kestire Başı Sözü İle İlgili Kompozisyon

Söz Ola Kese Savaşı Söz Ola Kestire Başı Sözü İle İlgili Kompozisyon

 Atalarımız çok güzel söylemişler . İnsan diliyle rezil de olur vezir de diye . Dil insanlar arasında iletişimi sağlayan en önemli uzvumuzdur . İnsan diline hakim olmalıdır . Olur olmadık yerlerde  boş   boş  konuşmamalıdır.   

Devletler arasında da savaşlar ortak bir iletişim yolu bulamadıklarından dolayı çıkmıştır . Halbuki uygun ortam olsa iletişim sağlanabilse belki savaşlar da olmayacaktır . Birey diline sahip  olmalıdır ki girdiği ortamda saygı görsün . Toplumumuzda çok konuşan insan sevilmez çünkü çok konuşanda yalan eksik olmaz der atalarımız . İnsanlarla iletişim kurarken kibar olmalıyız , kaba olursak insanların nefretini kazanırız . İnsanları  çok fazla eleştirmemeliyiz . Dilimize sahip çıkmalıyız. Örneğin Türk Edebiyatının önemli şairlerinden Nefi  çok hicivci yazılar yazdığı için 4. Murat tarafından  boğularak öldürtülmüş, bunun üzerine yazılan yazı şudur: ''Gökten nazire indi siham ı kazasına,  Nefi diliyle uğradı Hakkın belasına'' denilerek  insanın diline hakim olması gerektiği  vurgulanmıştır . Çünkü dilin kemiği yoktur.


Buradan da anlaşılacağı gibi insanın eline, diline ve beline sahip olması gerekir atalarımızın da söylediği gibi  . Yerinde söz söylemesini bilen insanın başına bela gelmez. Bunun için doğru ve uygun zamanda duygularımızı dile getirmeliyiz.

1 yorum:

  1. Aga Hoca soru cevaplarını verdi Buradan Önceden yazıyom Allhar Razi Olsin

    YanıtlaSil

Deneme