Bir Önyargıyı Yok Etmek Atomu Parçalamaktan Daha Zordur Kompozisyon

 Bir Önyargıyı Yok Etmek  Atomu Parçalamaktan Daha Zordur Kompozisyon

Önyargı ,  Bireyin kararlar alırken nesnel değerleri kullanamamasıdır. Yani birey olaylara yaklaşırken öznel değerlerine göre yaklaşır. Öznel  değerler de kişinin yaşadığı çevre ile ilgilidir.

 Hemen hemen her insan hayatında en az birkaç kez önyargı ile hareket etmiş ve tanımadığı  insanlara kafasında bir şekil verip buna göre değerlendirmiştir . Değerlendirirken de yaşadığımız ortamla , dini inançlarımızla , siyasi görüşlerimizle ,  gelenek ve göreneklerimiz işin içine girmiş ve  olaylara nötr bakamamışızdır. Halbuki bakabilsek önyargının ne kadar kalıplaşmış olduğunu görürüz. Örneğin  saçı uzun, küpeli genç bir delikanlı hemen serseri olarak  nitelendirilebilir. Tanıdığımızda hiç de sandığımız gibi biri olmadığını fark edebiliriz .  Diğer bir örnek ise  eskiden erkek çocuğu olmayan   annelere sürekli kız çocuğu doğurduğu için saçma bir önyargı ile yaklaşılırdı. Halbuki bebeğin cinsiyetini belirleyen anne değil babadır. Ama bazı yörelerde oğlan çocuk doğuramamak annenin  elinde olan bir şeymiş gibi kadınlara psikolojik baskılar  yapılmış ve bu konuda da önyargılı davranılmıştır.


 Siz siz olun  insanları şekline göre, düşüncelerine göre giyimine göre kesinlikle eleştirmeyin ve etiketlemeyin. Her insan sizinle aynı görüşte olmayabilir.  İnsanları tanısanız ya da tanımasanız bile yine önyargılı olmayın. Çünkü kişinin içinden hangi duygular geçtiğini bilemezsiniz. Bunun için tahammül edebilme kabiliyetiniz olsun ve önyargıdan uzak kalın . Ama insan bir kez ön yargıya kapıldığında maalesef bunu değiştirebilmek de çok zor oluyor . 

2 yorum:

Deneme