"Eşeğe Altın Semer Vursalar Eşek Yine Eşektir" Kompozisyon Örneği

Özet : "Eşeğe Altın Semer Vursalar Eşek Yine Eşektir" Kompozisyon Örneği

       "Eşeğe altın semer vursalar eşek yine eşektir" atasözü karakterden yoksun, anlayış ve düşünüş sahibi olmayan insanların eline makam, mevki ve türlü imkanlar verilse bile değerlerinin hiçlik seviyesinden bir adım öteye gidemeyeceğini ifade etmektedir.
        Hak ve adaletin iyi işletilemediği yerlerde bir işin ehli varken göz ardı edilerek, işten anlamamasına rağmen eş, dost ve nüfuz sahibi tanıdıklar sayesinde çeşitli makamlara gelen insanlar sık görülür.
Böylesi insanların hiçbir yeterliliği olmamasına rağmen isimlerinin önüne "müdür, amir vb." etiketler gelir. Ancak unutulmaması gereken bir husus vardır ki çalışarak, gayret göstermeden, işin gereklerini bilmeden bir yerlere gelen insanların isimlerinin önündeki etiketler onların saygınlıkları üzerinde hiçbir etkiye sahip olamaz. Sadece olsa olsa onlara geçici tatminler sağlar. Ünvanları onlara itibar gösterilmesini sağlasa bile bu etiketler onlar gerçek kimliklerini örten bir örtü olmaktan öteye geçemez.
         Makam ve mevki hevesiyle kendilerini itibar kazanmış zannedenler gözlerinin önüne perde inmişçesine gerçeklerin farkına varamazlar. Oysaki atasözümüzünde çok veciz bir biçimde ifade ettiği gibi sırtlarına vurulmuş olan altın semer onların birer eşek olduğu hakikatini değiştirmez. 

3 yorum:

Deneme